Kararname ile aşağıda sayılan süreler durdurulmuştur:
- Dava açma, icra takibi başlatma, başvuru, şikâyet,itiraz, ihtar, bildirim, ibraz ve zamanaşımı süreleri, hak düşürücü süreler vezorunlu idari başvuru süreleri de dâhil olmak üzere bir hakkın doğumu, kullanımı veya sona ermesine ilişkin tüm süreler,
- İdari Yargılama Usulü Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu,Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile usul hükmü içeren diğer kanunlarda taraflar bakımından belirlenen süreler (cevap, itiraz, istinaf, temyiz vb.) ve bu kapsamda hâkim tarafından tayin edilen süreler,
- Arabuluculuk ve uzlaştırma kurumlarındaki süreler,
- İcra ve İflas Kanunu ile takip hukukuna ilişkin diğer kanunlarda belirlenen süreler ve bu kapsamda hâkim veya icra ve iflas daireleri tarafından tayin edilen süreler,
Nafaka alacaklarına ilişkin icra takipleri hariç olmak üzeretüm icra ve iflas takipleri, taraf ve takip işlemleri, yeni icra ve iflas takip taleplerinin alınması, ihtiyati haciz kararlarının icra ve infazına ilişkin işlemler.
İcra İflas Kanunu kapsamındaki işlemler için; (i) İcra ve iflas daireleri tarafından mal veya haklara ilişkin olarak ilan edilen satış gününün durma süresi içinde kalması halinde, bu mal veya haklar için durma süresinden sonra yeni bir talep aranmaksızın icra memurluklarınca satış günü verilecektir. Yeni satış gününün ilanı için ücret alınmayacaktır. (ii) Durma süresi içinde rızaen yapılan ödemeler kabul edilecek ve taraflar biri diğer taraf lehine olan işlemlerin yapılmasını isteyebilecektir. (iii) Konkordato mühletinin her iki taraf için sonuçları, durma süresince devam edecektir.
Kararname kapsamına alınmayan ve işlemeye devam eden süreler ise şu şekildedir:
- Suç ve cezai kabahat, idari yaptırım ile disiplin hapsi ve tazyik hapsi için kanunlarda düzenlenen zamanaşımı süreleri,
- Koruma tedbirlerine ilişkin süreler,
- İhtiyati tedbiri tamamlanmayan işlemlere ilişkin süreler,
- Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanı seçimlerine ilişkin süreler.
Kararnamede durdurulduğu belirtilen süreler aşağıdaki kişiler için ülke genelinde ve 6 Mart 2023 tarihine (bu tarih dahil) kadar geçerli olacaktır:
6 Şubat 2023 tarihi itibariyle yerleşim yeri olağanüstü hal ilan edilen iller olan gerçek ve tüzel kişiler ile aynı tarihte bu ilerde bulunan kişiler ve bu illerin barolarına kayıtlı olup söz konusu tarihte bu illerde bulunan avukatlar,
Yerleşim yeri olağanüstü hal kapsamında olmayan kişilerin veya olağanüstü hal kapsamına girmeyen illerin barolarına kayıtlı avukatların, olağanüstü halilan edilen illerde kan veya kayın hısımlarının bulunması veya olağanüstü hal ilan edilen ilerde felakete uğrayanlar için yardım çalışmalarına katılmış olması amacıyla bölgeye gitmiş olması halinde bu kişiler bakımından.
Yukarıda sayılan gerçek ve tüzel kişiler ile avukatlar, olağanüstü hal ilan edilen iller dışında kalan kişiler aleyhine icra ve iflas takibi,taraf ve takip işlemleri ile ihtiyati haciz kararının icra ve infazına ilişkin işlemler yapabilir.
Süreler Dışındaki Düzenlemeler:
Kararname ile bölgede düzenlenen yakalama kararlarını yerine getirilmesi hususunda, olağanüstü hal ilan edilen yerlerde bulunan sulh ceza hakimlikleri veya mahkemeler tarafından düzenlenen yakalama emri üzerine yakalanan kişinin en geç 24 saat içinde yetkili hakim veya mahkeme önüne çıkarılmaması ve sesli ve görüntülü iletişim sisteminin kullanılmaması durumunda bu kişinin yakalandığı yer sulh ceza hakimi veya mahkemesi tarafından sorgusu yapılacağı veya ifadesi alınacağı kararlaştırılmıştır.
Son olarak, olağanüstü hal ilan edilen yerlerde olağanüstü hal süresince Türk Ceza Kanununda yer alan hırsızlık ve yağma suçlarında; gözaltı süresi şüphelinin yakalama yerine en yakın hakim veya mahkemeye gönderilmesi için zorunlu süre hariç, yakalama anından itibaren dört günü geçemeyecektir. Delillerin toplanmasındaki güçlük veya şüpheli sayısının çokluğu nedeniyle Cumhuriyet savcısı, gözaltı süresinin üç gün süreyle uzatılmasına yazılı olarak karar verebilir. Tutukluluğa itiraz, tahliye talepleri ve tutukluluğun incelenmesi dosya üzerinden karara bağlanabilir. Tahliye talepleri, tutukluluğun incelenmesiyle birlikte karara bağlanabilir.
Kararnamemetnine buradan ulaşabilirsiniz.
HUKUKİ UYARILAR VE BİLDİRİMLER
1. Mesleki Düzenlemeler
DL Avukatlık Bürosu’nun avukatları İstanbul Barosu üyesi olup Avukat unvanını taşımaktadırlar ve İstanbul Barosu ile Türkiye Barolar Birliği tarafından çıkarılan mesleki düzenlemelere bağlı faaliyet göstermektedirler.
2. Hukuki Uyarı
Bu internet sitesinde yayımlanan içerikler sadece bilgilendirme amaçlı olarak hazırlanmış olup herhangi bir şekilde hukuki görüş olarak kullanılmamalıdır. Bu site ve içerdiği bilgilerin avukat-müvekkil ilişkisi kurma amacı bulunmamaktadır. DL Avukatlık Bürosu ve avukatları doğru ve tam bilgi temin etmeyi amaçlamış olup, yayımlanan içerikler mevzuat değişikliği veya yeni tarihli yargı kararları nedeniyle güncelliğini yitirebilir ve yürürlükte olan yasal gelişmelerin son halini yansıtmayabilir. DL Avukatlık Bürosu bu internet sitesinde bulunan içerikleri dilediği zaman değiştirme ve gözden geçirme hakkını saklı tutar.
Bu internet sitesinde bulunan hiçbir içerik herhangi bir olaya özgülenebilecek hukuki danışmanlık yerine geçmez. Kullanıcı bu internet sitesine girerek, DL Avukatlık Bürosunu ve avukatlarını işbu internet sitesinde bulunan bilgilere dayanarak hareket etmesi sonucu meydana gelen herhangi bir zarar veya ziyandan sorumlu tutmayacağını kabul etmektedir.
Bu internet sitesinde yer alan tüm bilgiler, Türkiye Barolar Birliği’nin Meslek Kuralları ve ilgili mevzuatına bağlı kalınarak ve ilgili mevzuatla reklam yasağına ilişkin düzenlemelere uygun olarak hazırlanmıştır. İnternet sitesini ziyareteden tüm kullanıcılar, Kullanım Koşulları'nda yer alan düzenlemeleri kabul etmiş sayılırlar.
3. Fikri Mülkiyet Hakları
Bu internet sitesinde yayımlanan içerikler DL Avukatlık Bürosu’nun malik veya lisans sahibi olduğu telif hakkı ve/veya diğer fikri mülkiyet hakları uyarınca koruma altındadır. İşbu internet sitesinin içeriği DL Avukatlık Bürosu’nun yazılı izni olmaksızın kısmen ya da tamamen kopyalanamaz, dağıtılamaz, kullanılamaz ya da değiştirilemez. Bu onay DL Avukatlık Bürosu ile info@dlhukuk.com adresinden iletişime geçilerek talep edilebilir.
4. Bağlantılar (Links)
İnternet sitesinin herhangi bir bölümüne DL Avukatlık Bürosu’nun yazılı ön onayı olmaksızın elektronik bağlantı (electronic link) verilemez. DL Avukatlık Bürosu, DL Avukatlık Bürosu internet sitesine yapılan elektronik bağlantıların kaldırılmasını talep etme hakkını saklı tutar.
İnternet sitemizin bir bölümü üçüncü kişilerin internet sitelerine atıfta bulunabilir ve üçüncü kişilere ait internet siteleri DL Avukatlık Bürosu’nun internet sitesine atıfta bulunabilir. DL Avukatlık Bürosu harici internet sitelerinin içeriğinden sorumlu tutulamaz.