Türk Patent ve Marka Kurumu'na Verilecek Marka İptal Yetkisi
Marka, coğrafi işaret, tasarım, patent, faydalı model ile geleneksel ürün adlarına ilişkin başvuruları, tescil ve tescil sonrası işlemleri ve bu hakların ihlaline ilişkin düzenlemeleri içeren 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu (“SMK”) 10 Ocak 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. Yayınlandığı tarihte SMK’nın çoğu maddesi yürürlüğe girmiştir. Ancak, SMK’nın yürürlük maddesi olan 192. maddesinde, “İptal Halleri ve İptal Talebi” başlıklı 26. maddesinin yayınlandığı tarihinden yedi (7) yıl sonra yürürlüğe gireceği belirlenmiştir.
Yayınlanma Tarihi: 12/01/2024

SMK'nın 26. maddesi uyarınca, aşağıdaki hallerde talep üzerine Türk Patent ve Marka Kurumu (“TürkPatent”) tarafından markanın iptaline karar verilir:

  • Tescil tarihinden itibaren beş (5) yıl içinde haklı bir sebep olmadan tescil edildiği mal veya hizmetler bakımından markanın, marka sahibi tarafından Türkiye’de ciddi biçimde kullanılmaması ya da kullanımına beş (5) yıl kesintisiz ara verilmesi,
  • Marka sahibinin fiillerinin veya gerekli önlemleri almamasının sonucu olarak markanın, tescilli olduğu mal veya hizmetler için yaygın bir ad hâline gelmesi,
  • Marka sahibi tarafından veya marka sahibinin izniyle gerçekleştirilen kullanım sonucunda markanın tescilli olduğu mal veya hizmetlerin özellikle niteliği, kalitesi veya coğrafi kaynağı konusunda halkı yanıltması,
  • Garanti markası veya ortak marka teknik şartnamesine ilişkin maddelere aykırı kullanımın varlığı.

Yukarıda belirtilen durumlardan birinin varlığı halinde, “ilgili kişiler” markanın iptalini talep edebilecekler. SMK’da “ilgili kişiler” tanımı yapılmamış olup, bu kavram uygulamada tescilli markanın iptali halinde hukuki yararı bulunabilecek herkes şeklinde yorumlanmaktadır.

Ancak, SMK Geçici Madde 4 uyarınca, 26. madde yürürlüğe girene kadar marka iptal yetkisi Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi (“Mahkeme”) tarafından kullanılmaktadır. Mahkeme’nin markanın iptali hakkında yaptığı inceleme sonucunda verdiği kararların kesinleşmesinin ardından, Mahkeme söz konusu kararın icrası için TürkPatent’e göndermekteydi.

10 Ocak 2024 tarihi itibariyle, Mahkeme’ye ait olan tescilli markaları iptal etme yetkisi, TürkPatent’e geçmiştir. TürkPatent’e verilen bu yetki ile TürkPatent tarafından ilgili tarafların iptale ilişkin talepleri doğrudan incelenecek ve karara bağlanabilecektir. İlgili maddenin yürürlüğe girdiği tarihte, Mahkeme tarafından görülmekte olan iptal davaları söz konusu Mahkeme tarafından sonuçlandırılacaktır. Ancak, yeni gelecek olan iptal talepleri, TürkPatent tarafından incelenecek ve karara bağlanacaktır.

TürkPatent tarafından 20 Ekim 2023 tarihinde, Sınai Mülkiyet Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı görüşe açılmıştır. Görüş ve öneriler 3 Kasım 2023 tarihine kadar kabul edilmiştir. Ancak, ilgili yönetmelik taslağı henüz yayınlanmamıştır.

Kanun metnine buradan ulaşabilirsiniz.

Yasal Uyarı | Çerez Politikası | Kullanım Koşulları | Kişisel Verilerin İşlenmesi Hakkında Aydınlatma Metni | © 2024 DL Avukatlık Bürosu