SMK'nın 26. maddesi uyarınca, aşağıdaki hallerde talep üzerine Türk Patent ve Marka Kurumu (“TürkPatent”) tarafından markanın iptaline karar verilir:
- Tescil tarihinden itibaren beş (5) yıl içinde haklı bir sebep olmadan tescil edildiği mal veya hizmetler bakımından markanın, marka sahibi tarafından Türkiye’de ciddi biçimde kullanılmaması ya da kullanımına beş (5) yıl kesintisiz ara verilmesi,
- Marka sahibinin fiillerinin veya gerekli önlemleri almamasının sonucu olarak markanın, tescilli olduğu mal veya hizmetler için yaygın bir ad hâline gelmesi,
- Marka sahibi tarafından veya marka sahibinin izniyle gerçekleştirilen kullanım sonucunda markanın tescilli olduğu mal veya hizmetlerin özellikle niteliği, kalitesi veya coğrafi kaynağı konusunda halkı yanıltması,
- Garanti markası veya ortak marka teknik şartnamesine ilişkin maddelere aykırı kullanımın varlığı.
Yukarıda belirtilen durumlardan birinin varlığı halinde, “ilgili kişiler” markanın iptalini talep edebilecekler. SMK’da “ilgili kişiler” tanımı yapılmamış olup, bu kavram uygulamada tescilli markanın iptali halinde hukuki yararı bulunabilecek herkes şeklinde yorumlanmaktadır.
Ancak, SMK Geçici Madde 4 uyarınca, 26. madde yürürlüğe girene kadar marka iptal yetkisi Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi (“Mahkeme”) tarafından kullanılmaktadır. Mahkeme’nin markanın iptali hakkında yaptığı inceleme sonucunda verdiği kararların kesinleşmesinin ardından, Mahkeme söz konusu kararın icrası için TürkPatent’e göndermekteydi.
10 Ocak 2024 tarihi itibariyle, Mahkeme’ye ait olan tescilli markaları iptal etme yetkisi, TürkPatent’e geçmiştir. TürkPatent’e verilen bu yetki ile TürkPatent tarafından ilgili tarafların iptale ilişkin talepleri doğrudan incelenecek ve karara bağlanabilecektir. İlgili maddenin yürürlüğe girdiği tarihte, Mahkeme tarafından görülmekte olan iptal davaları söz konusu Mahkeme tarafından sonuçlandırılacaktır. Ancak, yeni gelecek olan iptal talepleri, TürkPatent tarafından incelenecek ve karara bağlanacaktır.
TürkPatent tarafından 20 Ekim 2023 tarihinde, Sınai Mülkiyet Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı görüşe açılmıştır. Görüş ve öneriler 3 Kasım 2023 tarihine kadar kabul edilmiştir. Ancak, ilgili yönetmelik taslağı henüz yayınlanmamıştır.
HUKUKİ UYARILAR VE BİLDİRİMLER
1. Mesleki Düzenlemeler
DL Avukatlık Bürosu’nun avukatları İstanbul Barosu üyesi olup Avukat unvanını taşımaktadırlar ve İstanbul Barosu ile Türkiye Barolar Birliği tarafından çıkarılan mesleki düzenlemelere bağlı faaliyet göstermektedirler.
2. Hukuki Uyarı
Bu internet sitesinde yayımlanan içerikler sadece bilgilendirme amaçlı olarak hazırlanmış olup herhangi bir şekilde hukuki görüş olarak kullanılmamalıdır. Bu site ve içerdiği bilgilerin avukat-müvekkil ilişkisi kurma amacı bulunmamaktadır. DL Avukatlık Bürosu ve avukatları doğru ve tam bilgi temin etmeyi amaçlamış olup, yayımlanan içerikler mevzuat değişikliği veya yeni tarihli yargı kararları nedeniyle güncelliğini yitirebilir ve yürürlükte olan yasal gelişmelerin son halini yansıtmayabilir. DL Avukatlık Bürosu bu internet sitesinde bulunan içerikleri dilediği zaman değiştirme ve gözden geçirme hakkını saklı tutar.
Bu internet sitesinde bulunan hiçbir içerik herhangi bir olaya özgülenebilecek hukuki danışmanlık yerine geçmez. Kullanıcı bu internet sitesine girerek, DL Avukatlık Bürosunu ve avukatlarını işbu internet sitesinde bulunan bilgilere dayanarak hareket etmesi sonucu meydana gelen herhangi bir zarar veya ziyandan sorumlu tutmayacağını kabul etmektedir.
Bu internet sitesinde yer alan tüm bilgiler, Türkiye Barolar Birliği’nin Meslek Kuralları ve ilgili mevzuatına bağlı kalınarak ve ilgili mevzuatla reklam yasağına ilişkin düzenlemelere uygun olarak hazırlanmıştır. İnternet sitesini ziyareteden tüm kullanıcılar, Kullanım Koşulları'nda yer alan düzenlemeleri kabul etmiş sayılırlar.
3. Fikri Mülkiyet Hakları
Bu internet sitesinde yayımlanan içerikler DL Avukatlık Bürosu’nun malik veya lisans sahibi olduğu telif hakkı ve/veya diğer fikri mülkiyet hakları uyarınca koruma altındadır. İşbu internet sitesinin içeriği DL Avukatlık Bürosu’nun yazılı izni olmaksızın kısmen ya da tamamen kopyalanamaz, dağıtılamaz, kullanılamaz ya da değiştirilemez. Bu onay DL Avukatlık Bürosu ile info@dlhukuk.com adresinden iletişime geçilerek talep edilebilir.
4. Bağlantılar (Links)
İnternet sitesinin herhangi bir bölümüne DL Avukatlık Bürosu’nun yazılı ön onayı olmaksızın elektronik bağlantı (electronic link) verilemez. DL Avukatlık Bürosu, DL Avukatlık Bürosu internet sitesine yapılan elektronik bağlantıların kaldırılmasını talep etme hakkını saklı tutar.
İnternet sitemizin bir bölümü üçüncü kişilerin internet sitelerine atıfta bulunabilir ve üçüncü kişilere ait internet siteleri DL Avukatlık Bürosu’nun internet sitesine atıfta bulunabilir. DL Avukatlık Bürosu harici internet sitelerinin içeriğinden sorumlu tutulamaz.