Kanun ile turizm amaçlı kiralanan konutlar için Kültür veTurizm Bakanlığından (“Bakanlık”) izin alınması, izin belgesinin konutta asılı bulunması, konaklayanların kimliklerini bildirme yükümlülüğü, butür kiralamaların aracı vasıtasıyla yürütülmesi gibi hususlarda düzenlemeler getirilmiştir.
Kısa Dönemli Konut Kiralamasından Anlaşılması Gereken Nedir?
Kanun kapsamında değerlendirilen kısa dönemli kiralamalar tek seferde 100 günden az olan kiralamalardır. Tek seferde yüz günden fazla süreli yapılan kiralamalar Kanun kapsamı dışındadır.
Kanun ile getirilen yenilikler nelerdir?
Konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için, turizm amaçlı kiralama sözleşmesi yapılmadan önce Bakanlık’tan izin belgesi alınması zorunludur. Belgenin verilmesi yetkisi Bakanlık tarafından ilgili valilik vasıtasıyla da kullanılabilecektir. Ayrıca, Bakanlıkça nitelikleri belirlenen izin belgesinin, turizm amaçlı kiralama yapılan konutun girişine asılması Kanun ile zorunlu tutulmuştur.
İzin belgesi, konutun mülkiyetine sahip olan veya konutu intifa hakkı ya da üst hakkı tesis edilmek suretiyle tasarrufunda bulunduran gerçek veya tüzel kişi (“Kiraya Veren”) tarafından temin edilmelidir. Turizm amaçlı kiralama faaliyetinin Kiraya Veren haricinde biri tarafından yürütülmesi halinde bu kiralamalar, yalnızca (A) grubu seyahat acentaları aracılığıyla yapılabilecektir.
İzin belgesi başvurularında, turizm amaçlı kiralama faaliyeti yürütülmesinin uygun görüldüğüne ilişkin izin belgesine konu bağımsız bölümün bulunduğu binanın tüm kat malikleri tarafından oy birliği ile alınan kararın ibrazı zorunludur. Böylece, Kanun ile, konutların turizm amaçlı kiraya verilebilmesinin ön şartının kat maliklerinin oybirliği ile alınacak bir karar olduğu düzenlenmiştir.
Aynı kişi adına kayıtlı bağımsız bölüm sayısının üçten fazla olduğu binalarda, izin belgesi verilmesi yönünden bir takım sınırlamalar ön görülmüştür. Bu tarz binalarda, bağımsız bölümlerin en fazla dörtte biri için aynı Kiraya Veren adına izin belgesi düzenlenebilecek olup, bu orana göre hesaplanan bağımsız bölüm sayısının beşi geçmesi durumunda ise başvuruda ayrıca işyeri açma ve çalışma ruhsatı ve binanın birden fazla bağımsız bölüm içeren binalardan oluşan konut sitelerinde yer alması durumunda tüm kat malikleri tarafından oybirliği ile alınacak karar da aranacaktır. Bu kısıt ile söz konusu binaların yasal şartları sağlamadan fiilen otel fonksiyonuna dönüşmesinin engellenmesi amaçlanmaktadır.
Turizm amaçlı kiralama izin belgesi verilen konutlar hakkında 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu hükümleri uygulanacaktır. Otellerden aşina olunan bu uygulama ile artık turizm amaçlı olarak konutlarda konaklayanlar da kimlik ibraz etmekle yükümlü olacaktır. Bildirim yükümlülüğü konusunda izin belgesi sahibi sorumlu kişi kabul edilir. İzin belgesi sahipleri bu verileri kolluk kuvvetlerine bildirmek zorundadır.
Kanun ile bazı konutlar için belgelendirme yükümlülüğüne istisnalar da tanınmıştır:
Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca düzenlenen yönetim planında kısa süreli kiralama faaliyetine izin verildiğine dair hüküm bulunan, resepsiyon, güvenlik ve günlük temizlik servisi gibi hizmetlerin verilebildiği birden fazla bağımsız bölümü içeren konutlar için binanın tüm kat maliklerinin oybirliğiyle aldığı karar şartı ve en fazla dörtte biri oranda bağımsız bölüm için aynı Kiraya Veren adına izin belgesi hazırlanmasına ilişkin sınırlama aranmadan izin belgesi düzenlenebilecektir. Ayrıca bu konutların kiralama faaliyetlerinin, konut işletmesi eliyle de yapılabileceği, bu durumda, izin belgesinin konut işletmesini yapan şirket adına düzenleneceği öngörülmüştür.
Kanun ile getirilen yükümlülüklere aykırılık halinde öngörülen idari yaptırımlar ise aşağıdaki şekildedir:
İdari Yaptırım | |
İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralama yapılması | Her bir konut İçin 100.00 TL (İzin belgesi başvurusunda bulunulması için 15 gün süre verilir.) |
Verilen süre sonunda izin almaksızın faaliyetin devamı halinde | 500.000 TL (İzin belgesi başvurusunda bulunulması için bir kez daha 15 gün süre verilir.) |
Verilen tüm sürelere rağmen izinsiz faaliyete devam edilmesi | 1.000.000 TL |
Belge sahiplerinden istenen bilgi/belgenin Bakanlık’a 30 gün içerisinde gönderilmemesi/eksik gönderilmesi/yanıltıcı beyan içermesi | 50.000 TL |
Yapılan denetimler neticesinde konutun izin belgesi verilmesine esas nitelikleri taşımadığının tespiti | 100.000 TL (Eksikliğin giderilmesi için 15 gün süre verilir. Süreye rağmen eksikliğin giderilmemesi halinde izin belgesi iptal edilir.) |
İzin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edilmesi | Her bir sözleşme başına 100.000 TL |
İzin belgesi sahibinden kiraladığı turizm amaçlı konutun yeninden kiralanması | Her bir sözleşme başına 100.000 TL |
Yasaya aykırı kiralama faaliyetinin elektronik ticaretine ve tanıtımına imkan sağlayan aracı hizmet sağlayıcıları tarafından yürütülmesi | Her bir konut için 100.000 TL idari para cezası uygulanacak ve ihlalin gerçekleştiği yayın, kısım, bölüm ile ilgili olarak içeriğin çıkarılmasına ve/veya erişimin engellenmesine karar verilebilecektir. Bu karara uyulmaması halinde ise aracı hizmet sağlayıcılar hakkında her bir konut için 100.000 TL idari para cezası uygulanacaktır. |
İzin belgesine dair plaketin kiralama yapılan konutların girişine asılmaması
| 100.000 TL (Plaketin asılması için 15 gün süre tanınacaktır. Bu süre içinde aykırılığın giderilmemesi halinde ise 500.000 TL idari para cezası uygulanacaktır.) |
Kiraya Veren’in miras dışında bir hukuki işlemle değişmesi ve bu değişikliğin tapu siciline tescil tarihinden itibaren otuz gün içerisinde bildirilmemesi | 50.000 TL |
Konutun, sözleşmeye uygun şekilde kullanıcıya teslim edilmemesi | 100.000 TL |
Kendi adına mesken olarak kullanmak amacıyla kiralanan konutun kendi nam ve hesabına üçüncü kişilere kiralanması | Her bir sözleşme başına 100.000 TL |
Her seferinde yüz günden fazla süreli kira sözleşmesi yapılmasına rağmen, ilk sözleşme tarihinden itibaren konutun bir yıl içerisinde dört defadan fazla kiraya verilmesi | 1.000.000 TL |
Turizm payının ödenmesine ilişkin belgenin Bakanlıkça belirlenen süre içerisinde ibraz edilmemesi veya yapılacak denetimlerde bu belgenin sunulmaması | 50.000 TL |
Turizm amaçlı kiralama yapılan konutun konum, nitelik ve fiziksel özelliklerine ilişkin yazı, reklam, afiş, broşür, sosyal medya, web sayfası ve benzeri araçlarla kullanıcıya yanıltıcı şekilde tanıtılması veya taahhüt edilen koşulların sağlanmaması veya turizm amaçlı kiralama yapılan konutun sözleşmede belirtilen süreden daha kısa süreyle kullanıcıya tahsis edilmesi | 100.000 TL |
İzin belgesi şu hallerde iptal edilecektir:
· İzin belgesi sahibinin izin belgesinin iptali talebi.
· Turizm amaçlı kiralama faaliyetine son verildiğinin tespit edilmesi.
· Kiraya Veren’in değişikliği halinde otuz günlük sürede izin belgesinin devri için yeni malik tarafından başvuru yapılmaması veya izin belgesi sahibi değişikliğinin uygun görülmesine rağmen yükümlülüklerin yerine getirilmemesi.
· Turizm amaçlı kiralama yapılan konutun, kamu düzeni, kamu güvenliği ve genel ahlaka aykırı olarak kullanıldığının yetkili kamu kurum ve kuruluşları tarafından bildirilmesi.
· Denetimlerde tespit edilen aykırılıkların giderilmemesi.
İzin belgesi iptal edilen konutların kullanıcılarının mağduriyetinin önlenmesi amacı ile, kullanım hakları sözleşme süresi sonuna kadar devam edecektir.
Mevcut İşletmecilerin Durumu Ne Olacak?
Kanun’un yürürlük tarihi itibarıyla günlük ya da kısa süreli kiralama faaliyetinde bulunanların yürürlük tarihi olan 1 Ocak 2024’ten itibaren 1 ay içerisinde Bakanlık’tan izin belgesi almaları gerekmektedir. Bakanlık, başvuruyu 3 ay içinde değerlendirecektir ve başvurusu reddedilen Kiraya Verenler günlük ya dakısa süreli kiralama faaliyetinde bulunamayacaktır. Ancak bu tür günlük kiralamalarda kiracıların hakları sözleşme süresinin sonuna kadar devam edecektir.
Kanun metinine buradan ulaşabilirsiniz.
HUKUKİ UYARILAR VE BİLDİRİMLER
1. Mesleki Düzenlemeler
DL Avukatlık Bürosu’nun avukatları İstanbul Barosu üyesi olup Avukat unvanını taşımaktadırlar ve İstanbul Barosu ile Türkiye Barolar Birliği tarafından çıkarılan mesleki düzenlemelere bağlı faaliyet göstermektedirler.
2. Hukuki Uyarı
Bu internet sitesinde yayımlanan içerikler sadece bilgilendirme amaçlı olarak hazırlanmış olup herhangi bir şekilde hukuki görüş olarak kullanılmamalıdır. Bu site ve içerdiği bilgilerin avukat-müvekkil ilişkisi kurma amacı bulunmamaktadır. DL Avukatlık Bürosu ve avukatları doğru ve tam bilgi temin etmeyi amaçlamış olup, yayımlanan içerikler mevzuat değişikliği veya yeni tarihli yargı kararları nedeniyle güncelliğini yitirebilir ve yürürlükte olan yasal gelişmelerin son halini yansıtmayabilir. DL Avukatlık Bürosu bu internet sitesinde bulunan içerikleri dilediği zaman değiştirme ve gözden geçirme hakkını saklı tutar.
Bu internet sitesinde bulunan hiçbir içerik herhangi bir olaya özgülenebilecek hukuki danışmanlık yerine geçmez. Kullanıcı bu internet sitesine girerek, DL Avukatlık Bürosunu ve avukatlarını işbu internet sitesinde bulunan bilgilere dayanarak hareket etmesi sonucu meydana gelen herhangi bir zarar veya ziyandan sorumlu tutmayacağını kabul etmektedir.
Bu internet sitesinde yer alan tüm bilgiler, Türkiye Barolar Birliği’nin Meslek Kuralları ve ilgili mevzuatına bağlı kalınarak ve ilgili mevzuatla reklam yasağına ilişkin düzenlemelere uygun olarak hazırlanmıştır. İnternet sitesini ziyareteden tüm kullanıcılar, Kullanım Koşulları'nda yer alan düzenlemeleri kabul etmiş sayılırlar.
3. Fikri Mülkiyet Hakları
Bu internet sitesinde yayımlanan içerikler DL Avukatlık Bürosu’nun malik veya lisans sahibi olduğu telif hakkı ve/veya diğer fikri mülkiyet hakları uyarınca koruma altındadır. İşbu internet sitesinin içeriği DL Avukatlık Bürosu’nun yazılı izni olmaksızın kısmen ya da tamamen kopyalanamaz, dağıtılamaz, kullanılamaz ya da değiştirilemez. Bu onay DL Avukatlık Bürosu ile info@dlhukuk.com adresinden iletişime geçilerek talep edilebilir.
4. Bağlantılar (Links)
İnternet sitesinin herhangi bir bölümüne DL Avukatlık Bürosu’nun yazılı ön onayı olmaksızın elektronik bağlantı (electronic link) verilemez. DL Avukatlık Bürosu, DL Avukatlık Bürosu internet sitesine yapılan elektronik bağlantıların kaldırılmasını talep etme hakkını saklı tutar.
İnternet sitemizin bir bölümü üçüncü kişilerin internet sitelerine atıfta bulunabilir ve üçüncü kişilere ait internet siteleri DL Avukatlık Bürosu’nun internet sitesine atıfta bulunabilir. DL Avukatlık Bürosu harici internet sitelerinin içeriğinden sorumlu tutulamaz.