Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde (“Yönetmelik”) Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (“Yönetmelik Değişikliği”) 23 Ağustos 2022 tarihinde 31932 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanmıştır. Yönetmelik Değişikliği ile 7 Temmuz 2022 tarihinde yayımlanan 7416 Sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (“Değişiklik Kanunu”) ile getirilen yeniliklere paralel düzenlemeler yapılmıştır.
Yayınlanma Tarihi: 07/09/2022

Tanımlar


Yönetmelik Değişikliği ile birlikte aracı hizmet sağlayıcı “oluşturduğu sistem ile uzaktan iletişim araçlarını kullanmak veya kullandırmak suretiyle satıcı veya sağlayıcı adına mesafeli sözleşme kurulmasına aracılık eden gerçek veya tüzel kişi”; platform, “kamu hizmetlerinin tek noktadan sunulduğu ortak kamu elektronik platformu hariç olmak üzere, aracı hizmet sağlayıcının mesafeli sözleşme kurulmasına aracılık etmek üzere oluşturduğu sistem” olarak tanımlanmıştır. 

 

Ön Bilgilendirme Yükümlülüğü

 

Yönetmelik’in 5. maddesinin 1. fıkrasına getirilen yeni düzenlemeler ile hizmet sağlayıcıların ve aracı hizmet sağlayıcıların ön bilgilendirme yükümlülüğünün kapsamı genişletilmiştir. Bu doğrultuda, ön bilgilendirme kapsamında Yönetmelik’in 5. maddesindeki yükümlülüklere ek olarak Yönetmelik Değişikliği ile de belirtilen hususlar tüketiciye  eksiksiz ve doğru bir şekilde sunulmalıdır. Ek olarak, yine işbu madde içerisinde, mesafeli sözleşmenin platform üzerinden kurulması halinde, aracı hizmet sağlayıcının ön bilgilendirmenin yapılmasından satıcı veya sağlayıcı ile birlikte müteselsilen sorumlu olacağı da belirtilmiştir. Ön bilgilendirmenin Yönetmelik’in 4.maddesinin (c) bendi kapsamında tanımlanan kalıcı veri saklayıcısı aracılığı ile 


Cayma Hakkı

 

Yönetmelik’e göre cayma hakkının kullanılmasından sonra tüketiciye yapılacak bedel iadesinin on dört gün içerisinde gerçekleşmesi gerekmektedir. Yönetmelik Değişikliği ile bedel iadesi için belirlenen on dört günlük sürenin başlangıç tarihleri aşağıda yer alan tablodaki gibi düzenlenmiştir: 

 

Cayma Hakkının Kullanımı

On Dört Günlük Sürenin Başlangıcı

Bedel İadesinden Sorumlu Olan Taraf

Malın Ön Bilgilendirmede Belirtilen Taşıyıcıya Teslim Edilmesi

Malın taşıyıcıya teslim edildiği tarih itibariyle

 Satıcı

    Aracı Hizmet Sağlayıcı (*)

Malın Ön Bilgilendirmede Belirtilen Taşıyıcı Haricinde Başka Bir Taşıcıya Teslim Edilmesi

Malın satıcıya ulaştığı tarih itibariyle

     Satıcı

 Aracı Hizmet Sağlayıcı (*)

Malın Teslim Edilmesinden Önce

Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin ulaştığı tarih itibariyle

 Satıcı

Aracı Hizmet Sağlayıcı (*)

Hizmetin İfasına İlişkin Sözleşmelerde

Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin ulaştığı tarih itibariyle

Satıcı

 Aracı Hizmet Sağlayıcı (*)

 

(*) Platform üzerinden kurulan ve bedelin tahsiline aracılık edilen mesafeli sözleşmelerde aracı hizmet sağlayıcı, teslim sonrası bedelin satıcıya aktarıldığı durumlar hariç olmak üzere ödemelerin tüketiciye iade edilmesinden satıcı ile birlikte müteselsilen sorumludur.

 

Aynı madde içerisinde, satıcı veya sağlayıcının, bahse konu olan geri ödemeleri, tüketicinin satın alırken kullandığı ödeme aracına uygun bir şekilde ve tüketiciye herhangi bir masraf veya yükümlülük getirmeden tek seferde yapmak zorunda olduğu belirtilmiştir. Platform üzerinden kurulan mesafeli sözleşmelerde ise satıcı veya sağlayıcının, tüketicinin cayma hakkını kullandığına ilişkin kendisine ulaşan bildirimi aracı hizmet sağlayıcıya derhal ulaştırmakla yükümlü olduğu da madde kapsamında düzenlenmiştir. Yönetmelik Değişikliği ile ayıplı mallar hariç olmak üzere, tüketicinin, ön bilgilendirmede kararlaştırılması ve satıcının öngördüğü taşıyıcı ile iadesinde tutarına yer verilmesi halinde teslim masraflarını geçmemek üzere iade masrafını karşılamakla yükümlü olacağı belirtilmiştir.

 

Aracı Hizmet Sağlayıcıların Yükümlülükleri

 

Aracı hizmet sağlayıcı, platform üzerinden kurulan mesafeli sözleşmelerden doğan hak ve yükümlülüklerin kullanım süresi boyunca, tüketicilerin cayma hakkını kullandığı, sözleşmenin feshi ve bedel iadesi talebini, satıcı veya sağlayıcı ile yaptıkları işlemlere ilişkin kayıtların talebini, teslimat veya ifaya ilişkin diğer talep ve şikâyetlerini iletebileceği ve takip edebileceği elverişli bir sistemi kurma ve kesintisiz olarak açık tutmak zorundadır.

 

Aracı hizmet sağlayıcı ön bilgilendirmenin yapılması, teyidi ve ön bilgilendirmenin yapıldığının ispatından satıcı veya sağlayıcı ile birlikte müteselsilen sorumludur. Ek olarak, aracı hizmet sağlayıcı, veri girişinin aracı hizmet sağlayıcı tarafından yapıldığı durumlarda,


- ön bilgilendirmede bulunması zorunlu hususlardaki eksikliklerden;

- satıcı veya sağlayıcı ile yaptığı aracılık hizmetine ilişkin sözleşmeye aykırı uygulamaları nedeniyle satıcı ve sağlayıcının mevzuata aykırı davranmasına sebep olduğu her bir tüketici işleminden;

- satıcı veya sağlayıcının onayı olmaksızın düzenlediği kampanyalı, promosyonlu veya indirimli satışlara ilişkin olarak aracılık ettiği mesafeli sözleşmelerde kampanya ve benzeri taahhütlerin karşılanmamasının neden olduğu sözleşmenin hiç ya da gereği gibi ifa edilmemesi hallerinden;

- satışa sunulan mal veya hizmete ilişkin platform üzerinden yapılan reklam ve tanıtımlarda taahhüt edilen bilgiler ile ön bilgilendirmede bulunması zorunlu hususların uyumlu olmasından ve ispatından sorumludur.

 

Yönetmelik’in 20. maddesinde yapılan değişiklikle birlikte aracı hizmet sağlayıcının, Yönetmelik’te yer alan hususlardan dolayı satıcı veya sağlayıcı ile yapılan işlemlere ilişkin kayıtları üç yıl boyunca tutmak ve istenilmesi halinde bu bilgileri ilgili kurum, kuruluş ve tüketicilere vermekle yükümlü olacağı da getirilen düzenlemeler arasındadır. 

 

Yönetmelik Değişikliği ’ne buradan ulaşabilirsiniz. 

Yasal Uyarı | Çerez Politikası | Kullanım Koşulları | Kişisel Verilerin İşlenmesi Hakkında Aydınlatma Metni | © 2024 DL Avukatlık Bürosu