Tanımlar
Yönetmelik Değişikliği ile birlikte aracı hizmet sağlayıcı “oluşturduğu sistem ile uzaktan iletişim araçlarını kullanmak veya kullandırmak suretiyle satıcı veya sağlayıcı adına mesafeli sözleşme kurulmasına aracılık eden gerçek veya tüzel kişi”; platform, “kamu hizmetlerinin tek noktadan sunulduğu ortak kamu elektronik platformu hariç olmak üzere, aracı hizmet sağlayıcının mesafeli sözleşme kurulmasına aracılık etmek üzere oluşturduğu sistem” olarak tanımlanmıştır.
Ön Bilgilendirme Yükümlülüğü
Yönetmelik’in 5. maddesinin 1. fıkrasına getirilen yeni düzenlemeler ile hizmet sağlayıcıların ve aracı hizmet sağlayıcıların ön bilgilendirme yükümlülüğünün kapsamı genişletilmiştir. Bu doğrultuda, ön bilgilendirme kapsamında Yönetmelik’in 5. maddesindeki yükümlülüklere ek olarak Yönetmelik Değişikliği ile de belirtilen hususlar tüketiciye eksiksiz ve doğru bir şekilde sunulmalıdır. Ek olarak, yine işbu madde içerisinde, mesafeli sözleşmenin platform üzerinden kurulması halinde, aracı hizmet sağlayıcının ön bilgilendirmenin yapılmasından satıcı veya sağlayıcı ile birlikte müteselsilen sorumlu olacağı da belirtilmiştir. Ön bilgilendirmenin Yönetmelik’in 4.maddesinin (c) bendi kapsamında tanımlanan kalıcı veri saklayıcısı aracılığı ile
Cayma Hakkı
Yönetmelik’e göre cayma hakkının kullanılmasından sonra tüketiciye yapılacak bedel iadesinin on dört gün içerisinde gerçekleşmesi gerekmektedir. Yönetmelik Değişikliği ile bedel iadesi için belirlenen on dört günlük sürenin başlangıç tarihleri aşağıda yer alan tablodaki gibi düzenlenmiştir:
Cayma Hakkının Kullanımı | On Dört Günlük Sürenin Başlangıcı | Bedel İadesinden Sorumlu Olan Taraf |
Malın Ön Bilgilendirmede Belirtilen Taşıyıcıya Teslim Edilmesi | Malın taşıyıcıya teslim edildiği tarih itibariyle | Satıcı Aracı Hizmet Sağlayıcı (*) |
Malın Ön Bilgilendirmede Belirtilen Taşıyıcı Haricinde Başka Bir Taşıcıya Teslim Edilmesi | Malın satıcıya ulaştığı tarih itibariyle | Satıcı Aracı Hizmet Sağlayıcı (*) |
Malın Teslim Edilmesinden Önce | Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin ulaştığı tarih itibariyle | Satıcı Aracı Hizmet Sağlayıcı (*) |
Hizmetin İfasına İlişkin Sözleşmelerde | Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin ulaştığı tarih itibariyle | Satıcı Aracı Hizmet Sağlayıcı (*) |
(*) Platform üzerinden kurulan ve bedelin tahsiline aracılık edilen mesafeli sözleşmelerde aracı hizmet sağlayıcı, teslim sonrası bedelin satıcıya aktarıldığı durumlar hariç olmak üzere ödemelerin tüketiciye iade edilmesinden satıcı ile birlikte müteselsilen sorumludur.
Aynı madde içerisinde, satıcı veya sağlayıcının, bahse konu olan geri ödemeleri, tüketicinin satın alırken kullandığı ödeme aracına uygun bir şekilde ve tüketiciye herhangi bir masraf veya yükümlülük getirmeden tek seferde yapmak zorunda olduğu belirtilmiştir. Platform üzerinden kurulan mesafeli sözleşmelerde ise satıcı veya sağlayıcının, tüketicinin cayma hakkını kullandığına ilişkin kendisine ulaşan bildirimi aracı hizmet sağlayıcıya derhal ulaştırmakla yükümlü olduğu da madde kapsamında düzenlenmiştir. Yönetmelik Değişikliği ile ayıplı mallar hariç olmak üzere, tüketicinin, ön bilgilendirmede kararlaştırılması ve satıcının öngördüğü taşıyıcı ile iadesinde tutarına yer verilmesi halinde teslim masraflarını geçmemek üzere iade masrafını karşılamakla yükümlü olacağı belirtilmiştir.
Aracı Hizmet Sağlayıcıların Yükümlülükleri
Aracı hizmet sağlayıcı, platform üzerinden kurulan mesafeli sözleşmelerden doğan hak ve yükümlülüklerin kullanım süresi boyunca, tüketicilerin cayma hakkını kullandığı, sözleşmenin feshi ve bedel iadesi talebini, satıcı veya sağlayıcı ile yaptıkları işlemlere ilişkin kayıtların talebini, teslimat veya ifaya ilişkin diğer talep ve şikâyetlerini iletebileceği ve takip edebileceği elverişli bir sistemi kurma ve kesintisiz olarak açık tutmak zorundadır.
Aracı hizmet sağlayıcı ön bilgilendirmenin yapılması, teyidi ve ön bilgilendirmenin yapıldığının ispatından satıcı veya sağlayıcı ile birlikte müteselsilen sorumludur. Ek olarak, aracı hizmet sağlayıcı, veri girişinin aracı hizmet sağlayıcı tarafından yapıldığı durumlarda,
- ön bilgilendirmede bulunması zorunlu hususlardaki eksikliklerden;
- satıcı veya sağlayıcı ile yaptığı aracılık hizmetine ilişkin sözleşmeye aykırı uygulamaları nedeniyle satıcı ve sağlayıcının mevzuata aykırı davranmasına sebep olduğu her bir tüketici işleminden;
- satıcı veya sağlayıcının onayı olmaksızın düzenlediği kampanyalı, promosyonlu veya indirimli satışlara ilişkin olarak aracılık ettiği mesafeli sözleşmelerde kampanya ve benzeri taahhütlerin karşılanmamasının neden olduğu sözleşmenin hiç ya da gereği gibi ifa edilmemesi hallerinden;
- satışa sunulan mal veya hizmete ilişkin platform üzerinden yapılan reklam ve tanıtımlarda taahhüt edilen bilgiler ile ön bilgilendirmede bulunması zorunlu hususların uyumlu olmasından ve ispatından sorumludur.
Yönetmelik’in 20. maddesinde yapılan değişiklikle birlikte aracı hizmet sağlayıcının, Yönetmelik’te yer alan hususlardan dolayı satıcı veya sağlayıcı ile yapılan işlemlere ilişkin kayıtları üç yıl boyunca tutmak ve istenilmesi halinde bu bilgileri ilgili kurum, kuruluş ve tüketicilere vermekle yükümlü olacağı da getirilen düzenlemeler arasındadır.
Yönetmelik Değişikliği ’ne buradan ulaşabilirsiniz.
HUKUKİ UYARILAR VE BİLDİRİMLER
1. Mesleki Düzenlemeler
DL Avukatlık Bürosu’nun avukatları İstanbul Barosu üyesi olup Avukat unvanını taşımaktadırlar ve İstanbul Barosu ile Türkiye Barolar Birliği tarafından çıkarılan mesleki düzenlemelere bağlı faaliyet göstermektedirler.
2. Hukuki Uyarı
Bu internet sitesinde yayımlanan içerikler sadece bilgilendirme amaçlı olarak hazırlanmış olup herhangi bir şekilde hukuki görüş olarak kullanılmamalıdır. Bu site ve içerdiği bilgilerin avukat-müvekkil ilişkisi kurma amacı bulunmamaktadır. DL Avukatlık Bürosu ve avukatları doğru ve tam bilgi temin etmeyi amaçlamış olup, yayımlanan içerikler mevzuat değişikliği veya yeni tarihli yargı kararları nedeniyle güncelliğini yitirebilir ve yürürlükte olan yasal gelişmelerin son halini yansıtmayabilir. DL Avukatlık Bürosu bu internet sitesinde bulunan içerikleri dilediği zaman değiştirme ve gözden geçirme hakkını saklı tutar.
Bu internet sitesinde bulunan hiçbir içerik herhangi bir olaya özgülenebilecek hukuki danışmanlık yerine geçmez. Kullanıcı bu internet sitesine girerek, DL Avukatlık Bürosunu ve avukatlarını işbu internet sitesinde bulunan bilgilere dayanarak hareket etmesi sonucu meydana gelen herhangi bir zarar veya ziyandan sorumlu tutmayacağını kabul etmektedir.
Bu internet sitesinde yer alan tüm bilgiler, Türkiye Barolar Birliği’nin Meslek Kuralları ve ilgili mevzuatına bağlı kalınarak ve ilgili mevzuatla reklam yasağına ilişkin düzenlemelere uygun olarak hazırlanmıştır. İnternet sitesini ziyareteden tüm kullanıcılar, Kullanım Koşulları'nda yer alan düzenlemeleri kabul etmiş sayılırlar.
3. Fikri Mülkiyet Hakları
Bu internet sitesinde yayımlanan içerikler DL Avukatlık Bürosu’nun malik veya lisans sahibi olduğu telif hakkı ve/veya diğer fikri mülkiyet hakları uyarınca koruma altındadır. İşbu internet sitesinin içeriği DL Avukatlık Bürosu’nun yazılı izni olmaksızın kısmen ya da tamamen kopyalanamaz, dağıtılamaz, kullanılamaz ya da değiştirilemez. Bu onay DL Avukatlık Bürosu ile info@dlhukuk.com adresinden iletişime geçilerek talep edilebilir.
4. Bağlantılar (Links)
İnternet sitesinin herhangi bir bölümüne DL Avukatlık Bürosu’nun yazılı ön onayı olmaksızın elektronik bağlantı (electronic link) verilemez. DL Avukatlık Bürosu, DL Avukatlık Bürosu internet sitesine yapılan elektronik bağlantıların kaldırılmasını talep etme hakkını saklı tutar.
İnternet sitemizin bir bölümü üçüncü kişilerin internet sitelerine atıfta bulunabilir ve üçüncü kişilere ait internet siteleri DL Avukatlık Bürosu’nun internet sitesine atıfta bulunabilir. DL Avukatlık Bürosu harici internet sitelerinin içeriğinden sorumlu tutulamaz.