Yapılan mevzuat değişiklikleri, açık bankacılık servislerini sunan ödeme kuruluşları da dahil olmak üzere elektronik para kuruluşları açısından da yenilikler öngörmektedir.
1 Mayıs 2021 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek olan söz konusu düzenlemelerin getirdiği önemli değişikliler aşağıdaki gibidir;
Yönetmelik uyarınca, suç gelirlerinin aklanmasının ve terörün finansmanının önlenmesine yönelik olarak oluşturulacak olan ve Yönetmelik’in beşinci maddesinde belirlenen tedbirler bütününü ifade eden uyum programı (“Uyum Programı”) oluşturma yükümlülüğü, yapılan değişiklikler ile aşağıda belirtilen kuruluşlar için de zorunlu kılınmıştır;
- Kambiyo mevzuatında belirtilen A grubu yetkili müesseseler,
- Finansman, faktoring ve finansal kiralama şirketleri,
- Portföy yönetim şirketleri,
- Kıymetli madenler aracı kuruluşları,
- Elektronik para kuruluşları,
- Ödeme kuruluşları
Her ne kadar ödeme kuruluşları Uyum Programı oluşturması zorunlu olan yükümlülüler arasında tanımlanmışsa da, münhasıran fatura ödemelerinearacılık eden ve ödeme emri başlatma ve ödeme hesabına ilişkin bilgilerin sunulması hizmetleri veren kuruluşlar söz konusu yükümlülükten istisna tutulmuştur.
Yapılan değişiklikle, belirtilen kuruluşların Mali Suçları Araştırma Kurulu (“MASAK”) mevzuatına uygun şekilde aşağıda belirtilen hususları içeren Uyum Programı hazırlamaları öngörülmüştür;
- Kurum politikası ve prosedürlerinin oluşturulması,
- Risk yönetimi faaliyetlerinin yürütülmesi,
- İzleme ve kontrol faaliyetlerinin yürütülmesi,
- Uyum görevlisi atanması ve uyum birimi oluşturulması,
- Eğitim faaliyetlerinin yürütülmesi,
- İç denetim faaliyetlerinin yürütülmesi.
Kurum politikalarının asgari düzeyde; risk yönetimi, izleme ve kontrol, eğitim ve iç denetim politikalarını, finansal gruplarda ise ayrıca grup içi bilgi paylaşımına ilişkin politikaları içermesi gerektiğine dair düzenleme eklenmiştir.
Yükümlülerin faaliyet izninin alınmasını müteakip, uyum görevlisinin atandığı tarihten itibaren en geç otuz gün içinde kurum politikasını oluşturması ve kurum politikasının MASAK Başkanlığı veya denetim elemanlarınca talep edildiğinde ibrazının zorunlu olduğu belirtilmiştir. Ek olarak, Uyum Programı kapsamında, mevzuatta belirtilen tedbirlerin asgari iki yılda bir gözden geçirilerek, gerekli güncellemelerin yapılması gerektiği belirtilmiştir.
Uyum Programı oluşturma yükümlülüğüne tabi kuruluşlar açısından getirilen bir diğer yenilik ise uyum görevlisinin yanında yardımcı uyum görevlisi atanması zorunluluğudur. Halihazırda uyum görevlisi atamışkuruluşların, 1 Haziran 2021 tarihine kadar uyum görevlisi ve yardımcılarını atamaları, Uyum Programlarını ise 1 Temmuz 2021 tarihine kadar oluşturulmaları gerektiği düzenlenmiştir.
Yapılan değişikliklere yönelik olarak kademeli bir yaptırım süreci öngörülerek, eğitim, iç denetim, kontrol ve risk yönetim sistemleri oluşturulması, uyum görevlisi tayini ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek diğer tedbirler kapsamındaki yükümlülüklere aykırılık halindeöncelikle ihtar, ihtara rağmen yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde ise idari para cezası verilmesi olmak üzere düzenleme getirilmiştir.
HUKUKİ UYARILAR VE BİLDİRİMLER
1. Mesleki Düzenlemeler
DL Avukatlık Bürosu’nun avukatları İstanbul Barosu üyesi olup Avukat unvanını taşımaktadırlar ve İstanbul Barosu ile Türkiye Barolar Birliği tarafından çıkarılan mesleki düzenlemelere bağlı faaliyet göstermektedirler.
2. Hukuki Uyarı
Bu internet sitesinde yayımlanan içerikler sadece bilgilendirme amaçlı olarak hazırlanmış olup herhangi bir şekilde hukuki görüş olarak kullanılmamalıdır. Bu site ve içerdiği bilgilerin avukat-müvekkil ilişkisi kurma amacı bulunmamaktadır. DL Avukatlık Bürosu ve avukatları doğru ve tam bilgi temin etmeyi amaçlamış olup, yayımlanan içerikler mevzuat değişikliği veya yeni tarihli yargı kararları nedeniyle güncelliğini yitirebilir ve yürürlükte olan yasal gelişmelerin son halini yansıtmayabilir. DL Avukatlık Bürosu bu internet sitesinde bulunan içerikleri dilediği zaman değiştirme ve gözden geçirme hakkını saklı tutar.
Bu internet sitesinde bulunan hiçbir içerik herhangi bir olaya özgülenebilecek hukuki danışmanlık yerine geçmez. Kullanıcı bu internet sitesine girerek, DL Avukatlık Bürosunu ve avukatlarını işbu internet sitesinde bulunan bilgilere dayanarak hareket etmesi sonucu meydana gelen herhangi bir zarar veya ziyandan sorumlu tutmayacağını kabul etmektedir.
Bu internet sitesinde yer alan tüm bilgiler, Türkiye Barolar Birliği’nin Meslek Kuralları ve ilgili mevzuatına bağlı kalınarak ve ilgili mevzuatla reklam yasağına ilişkin düzenlemelere uygun olarak hazırlanmıştır. İnternet sitesini ziyareteden tüm kullanıcılar, Kullanım Koşulları'nda yer alan düzenlemeleri kabul etmiş sayılırlar.
3. Fikri Mülkiyet Hakları
Bu internet sitesinde yayımlanan içerikler DL Avukatlık Bürosu’nun malik veya lisans sahibi olduğu telif hakkı ve/veya diğer fikri mülkiyet hakları uyarınca koruma altındadır. İşbu internet sitesinin içeriği DL Avukatlık Bürosu’nun yazılı izni olmaksızın kısmen ya da tamamen kopyalanamaz, dağıtılamaz, kullanılamaz ya da değiştirilemez. Bu onay DL Avukatlık Bürosu ile info@dlhukuk.com adresinden iletişime geçilerek talep edilebilir.
4. Bağlantılar (Links)
İnternet sitesinin herhangi bir bölümüne DL Avukatlık Bürosu’nun yazılı ön onayı olmaksızın elektronik bağlantı (electronic link) verilemez. DL Avukatlık Bürosu, DL Avukatlık Bürosu internet sitesine yapılan elektronik bağlantıların kaldırılmasını talep etme hakkını saklı tutar.
İnternet sitemizin bir bölümü üçüncü kişilerin internet sitelerine atıfta bulunabilir ve üçüncü kişilere ait internet siteleri DL Avukatlık Bürosu’nun internet sitesine atıfta bulunabilir. DL Avukatlık Bürosu harici internet sitelerinin içeriğinden sorumlu tutulamaz.