- Kanun’un 12/1-f maddesinde yer alan ödeme emri başlatma hizmeti; ödeme hizmeti kullanıcısının isteği üzerine başka bir ödeme hizmeti sağlayıcısında bulunan ödeme hesabıyla ilgili sunulan ödeme emri baş latma hizmetini,
- Kanun’un 12/1-g maddesinde yer alan hesap bilgisi hizmeti ise ödeme hizmeti kullanıcısının onayının alınması koşuluyla, ödeme hizmeti kullanıcısının ödeme hizmeti sağlayıcıları nezdinde bulunan bir veya daha fazla ödeme hesabına ilişkin konsolide edilmiş bilgilerin çevrimiçi platformlarda sunulması hizmetini ifade etmektedir.
Rehber, ödeme hizmetlerinin gerçekleştirilmesi için faaliyet izni alınmasına gerek olup olmadığının tespit edilmesi ile lisans ve teknik sertifikasyon süreçlerinin netleştirilmesi açısından önem arz etmektedir. Bunun yanı sıra, Rehber’de yetkili ödeme hizmeti sağlayıcısı (“YÖS”), hesap hizmeti sağlayıcısı (“HHS”) ve ödemehizmetleri veri paylaşım servisleri (“ÖHVPS”) gibi kavramların tanımları yapılmış ve ödeme hizmetlerine ilişkin örnek iş modelleri paylaşılmıştır.
Rehber’de, ödeme hizmetlerden birini veya her ikisini sunan ödeme hizmeti sağlayıcılar ÖHVPS servisleri kapsamında YÖS olarak, nezdinde ödeme hesabı bulunan ödeme hizmeti sağlayıcıları ise HHS olarak belirtilmiştir. Dolayısıyla, bankaların, elektronik para ile ödeme kuruluşlarının ve Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi’nin HHS olarak nitelendirilmesi gerekecektir.
ÖHVPS kapsamındaiki tür ödeme hizmeti sağlayıcısı bulunmaktadır:
Hesap bilgisi hizmeti, kullanıcının onayının/rızasınınalınması ve akabinde hesap bilgilerinin alınması olarak iki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada, ödeme hizmeti kullanıcısının HBHS uygulaması üzerinden, kimlik doğrulamasının yapılması vekimlik doğrulaması yapıldıktan sonra HHS ekranına yönlendirilerek HHS uygulaması üzerinden rıza vermesi gerekmektedir.
Kullanıcının kimlik doğrulaması yapıldıktan ve rızası alındıktan sonra ikinci aşamada; HBHS tarafından kullanıcının hesap bilgisi, bakiyesi ve hareketleri sorgulanabilecektir.
Müşteri, hesabının bulunduğu HHS’ye erişim sağlamadan YÖS aracılığı ile hesaplarına erişebilmektedir. Rehber’de, HHS’ye karşı teknik, idari ve hukuki sorumluluğun YÖS’te olduğunu ve sözleşmedeki tarafların YÖS ve HHS olduğu belirtilmiştir. Öte yandan, Bankalararası Kart Merkezi’nin (“BKM”) geçit altyapısı kullanılarak gerçekleştirilecek hizmetlerde ise HHS ile YÖS arasında herhangi bir sözleşme imzalanasına gerek olmadığı, zira her iki tarafında bu hizmetten yararlanmak için BKM ile taahhütname imzalaması gerektiği belirtilmiştir. İş modeline ve tarafların yükümlülükleri ve nitelendirilmelerine ilişkin değerlendirmede bulunurken taraflar arasındaki muhataplık ilişkisi ile teknik, idari ve hukuki sorumlulukların kimde olduğunun tespit edilmesi önem arz etmektedir.
- Ödeme Emri Başlatma HizmetiSağlayıcısı (“ÖBHS”)
ÖBHS, ödeme hizmeti kullanıcılarının başka bir HHS nezdindeki ödeme hesabından ödeme yapılabilmesi için ödeme emri verilmesine ödeme emri başlatma hizmeti kapsamında aracılık etmektedir. Müşteri, hesabının bulunduğu HHS’ye erişim sağlamadan YÖS aracılığı ile ödeme emri verebilmektedir.
Rehber’de ÖBHS için sektörde çok farklı iş modellerinintasarlandığı ve genel anlamda iş modelinin 4 aşamadan oluştuğu belirtilmiştir.
b) Hesabının bulunduğu HHS tarafından kullanıcının kimlik doğrulamasının yapılması, ödeme bilgilerinin doğrulanarak ödeme emrinin onaylanması,
c) Ödemenin gerçekleştirilmesi
d) Ödeme işlemi sonucunun kullanıcının ÖBHSekranında gösterilmesi
Ödeme hizmeti kullanıcısının onayının alındığı durumda, kullanıcının ödeme emri başlatma hizmetlerinden faydalanmasına aracılık eden kuruluşların Banka’dan faaliyet izni alması gerektiği belirtilmiştir.
Lisanslama ve Teknik Sertifikasyon Süreci
Kanun’un 12. maddesinin 1. fıkrasının (f) ve/veya (g) bendinde belirtilen ödeme hizmetlerinin sunulması için Banka’dan faaliyet izni alınması; (f) ve (g) bendi dışında bir ödeme hizmeti gerçekleştirmek için faaliyet izni alan bir kuruluşun, (f) ve (g) bentlerindeki hizmetleri sunmak istemesi durumunda; faaliyet genişletme için Banka’ya başvuruda bulunması gerekmektedir.
- Faaliyet genişletme başvurularında; kuruluşun teknik sertifikasyon için BKM’ye başvuruda bulunabileceği belirtilmiştir.
- Yeni faaliyet başvurularında; kuruluşun teknik sertifikasyonu için BKM’ye başvuruda bulunabilmesinin ön şartı, istihbari inceleme aşamasının olumlu sonuçlanmasıdır. Faaliyet izni başvurusunda bulunan kuruluş, Banka’dan alacağı olumlu karara istinaden teknik sertifikasyon için BKM’ye başvuracaktır.
- Her iki başvuruda da teknik sertifikasyon sürecine ilişkin olarak BKM’den alınan başarılı sonuç belgesine ilişkin resmi yazının Banka’ya iletilmesi gerekmektedir.
- Kuruluşun Banka’dan faaliyet izni aldığına ilişkin nihai onay sonucu yazısını BKM’ye iletmesi gerekmektedir. BKM, gerekli teknik hazırlıklarını tamamlayarak kuruluşu üretim ortamına almaktadır.
Rehber’e buradan ulaşabilirsiniz.
HUKUKİ UYARILAR VE BİLDİRİMLER
1. Mesleki Düzenlemeler
DL Avukatlık Bürosu’nun avukatları İstanbul Barosu üyesi olup Avukat unvanını taşımaktadırlar ve İstanbul Barosu ile Türkiye Barolar Birliği tarafından çıkarılan mesleki düzenlemelere bağlı faaliyet göstermektedirler.
2. Hukuki Uyarı
Bu internet sitesinde yayımlanan içerikler sadece bilgilendirme amaçlı olarak hazırlanmış olup herhangi bir şekilde hukuki görüş olarak kullanılmamalıdır. Bu site ve içerdiği bilgilerin avukat-müvekkil ilişkisi kurma amacı bulunmamaktadır. DL Avukatlık Bürosu ve avukatları doğru ve tam bilgi temin etmeyi amaçlamış olup, yayımlanan içerikler mevzuat değişikliği veya yeni tarihli yargı kararları nedeniyle güncelliğini yitirebilir ve yürürlükte olan yasal gelişmelerin son halini yansıtmayabilir. DL Avukatlık Bürosu bu internet sitesinde bulunan içerikleri dilediği zaman değiştirme ve gözden geçirme hakkını saklı tutar.
Bu internet sitesinde bulunan hiçbir içerik herhangi bir olaya özgülenebilecek hukuki danışmanlık yerine geçmez. Kullanıcı bu internet sitesine girerek, DL Avukatlık Bürosunu ve avukatlarını işbu internet sitesinde bulunan bilgilere dayanarak hareket etmesi sonucu meydana gelen herhangi bir zarar veya ziyandan sorumlu tutmayacağını kabul etmektedir.
Bu internet sitesinde yer alan tüm bilgiler, Türkiye Barolar Birliği’nin Meslek Kuralları ve ilgili mevzuatına bağlı kalınarak ve ilgili mevzuatla reklam yasağına ilişkin düzenlemelere uygun olarak hazırlanmıştır. İnternet sitesini ziyareteden tüm kullanıcılar, Kullanım Koşulları'nda yer alan düzenlemeleri kabul etmiş sayılırlar.
3. Fikri Mülkiyet Hakları
Bu internet sitesinde yayımlanan içerikler DL Avukatlık Bürosu’nun malik veya lisans sahibi olduğu telif hakkı ve/veya diğer fikri mülkiyet hakları uyarınca koruma altındadır. İşbu internet sitesinin içeriği DL Avukatlık Bürosu’nun yazılı izni olmaksızın kısmen ya da tamamen kopyalanamaz, dağıtılamaz, kullanılamaz ya da değiştirilemez. Bu onay DL Avukatlık Bürosu ile info@dlhukuk.com adresinden iletişime geçilerek talep edilebilir.
4. Bağlantılar (Links)
İnternet sitesinin herhangi bir bölümüne DL Avukatlık Bürosu’nun yazılı ön onayı olmaksızın elektronik bağlantı (electronic link) verilemez. DL Avukatlık Bürosu, DL Avukatlık Bürosu internet sitesine yapılan elektronik bağlantıların kaldırılmasını talep etme hakkını saklı tutar.
İnternet sitemizin bir bölümü üçüncü kişilerin internet sitelerine atıfta bulunabilir ve üçüncü kişilere ait internet siteleri DL Avukatlık Bürosu’nun internet sitesine atıfta bulunabilir. DL Avukatlık Bürosu harici internet sitelerinin içeriğinden sorumlu tutulamaz.