8191sayılı Karar ile 5973 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan İhracat Destekleri Hakkında Karar’da (“5973 sayılı Karar”) değişiklikler yapılmıştır. 8191 sayılı Karar ile yapılan değişiklikler aşağıda açıklanmaktadır:
1. Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteği
Yeşil mutabakata uyum projesi kavramının tanımı, “Avrupa Yeşil Mutabakatına uyum amacıyla şirketlerin ihtiyaç analizinin yapılmasına yönelik proje” şeklinde eklenmiştir. Yeşil mutabakata uyum projesi desteği başlıklı 14. madde ile şirketlerin yeşil mutabakata uyum projesi kapsamında alacakları danışmanlık hizmeti giderleri için 5 yıl boyunca, %50 oranında ve toplamda 10 Milyon Türk Lirasına kadar destek sağlanacak.
2. Sezonluk Fuar
“Sezonluk fuar” tanımı ve ilgili hükümler eklendi. Sezonluk fuar, aynı takvim yılı içerisinde aynı ülkede ve aynı sektöre yönelik düzenlenen aynı isimli fuarların yalnızca iki versiyonu olarak tanımlanmaktadır.
8191 sayılı Karar ile yıllık azami fuar katılım sınırı on (10) fuar olarak belirlenmiştir. Sezonluk fuarlara katılım, azami fuar katılım sınırının hesaplanmasında bir (1) fuar olarak değerlendirilecektir.
3. Çok kanallı zincir mağazalara ve marka sahiplerine verilen destekler
Çok kanallı zincir mağaza ve marka sahibi şirketlere verilen yıllık destek üst sınırı 180 Milyon Türk Lirası olarak düzenlendi. Bu düzenleme ile, şirketlerin franchise/birimlerine yönelik yurt dışı marka tescil/yenileme/koruma, pazar araştırması çalışması ve raporları, kira, tanıtım, temel kurulum/konsept mimarı çalışma/dekorasyon giderlerine 5 yıl süresince %50 oranında 180 Milyon Türk Lirasına kadar destek sağlanabilecek.
5 yıllık desteğin sona ermesi halinde, Ticaret Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek performans değerlendirmesi sonucunda şirketlerin destek süresi, bir defaya mahsus 5 yıl daha uzatılabilir.
4. TURQUALİTY kapsamında verilen destekler
TURQUALİTY kapsamında ihracatçı birliklerine %75 oranında verilen proje üst sınırı yıllık desteğin üst sınırı yıllık 12 Milyon Türk Lirası olarak düzenlendi. Tanıtım desteğinden, ihracatçı birlikleri aynı anda en fazla iki (2) proje için yararlanabilir.
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (“TİM”), iştigal ettiği sektörü tek başına temsil eden ihracatçı birlikleri ve bölgesel birlikler için %75 oranında ve proje başına yıllık en fazla 22.500.000 Türk Lirası tutarında destek verilecektir. TİM, iştigal ettiği sektörü tek başına temsil eden ihracatçı birliklerinin ve bölgesel birliklerin ise aynı anda en fazla 4 projesi desteklenecektir.
Destek programları ile proje esaslı desteklerin yürütülmesi kapsamında ise TİM’in TURQUALITY®/marka destek programı, yeşil mutabakata uyum projesi desteği ile destek yönetim sistemlerinin yürütülmesine ilişkin istihdam, eğitim, organizasyon, tanıtım ve danışmanlık giderlerine ilişkin desteğin tamamı yıllık en fazla 250 Milyon Türk Lirası olacak şekilde şeklinde hükme bağlanmıştır.
8191 sayılı Karar’a buradan ve 5973 sayılı Karar’a buradan ulaşabilirsiniz.
HUKUKİ UYARILAR VE BİLDİRİMLER
1. Mesleki Düzenlemeler
DL Avukatlık Bürosu’nun avukatları İstanbul Barosu üyesi olup Avukat unvanını taşımaktadırlar ve İstanbul Barosu ile Türkiye Barolar Birliği tarafından çıkarılan mesleki düzenlemelere bağlı faaliyet göstermektedirler.
2. Hukuki Uyarı
Bu internet sitesinde yayımlanan içerikler sadece bilgilendirme amaçlı olarak hazırlanmış olup herhangi bir şekilde hukuki görüş olarak kullanılmamalıdır. Bu site ve içerdiği bilgilerin avukat-müvekkil ilişkisi kurma amacı bulunmamaktadır. DL Avukatlık Bürosu ve avukatları doğru ve tam bilgi temin etmeyi amaçlamış olup, yayımlanan içerikler mevzuat değişikliği veya yeni tarihli yargı kararları nedeniyle güncelliğini yitirebilir ve yürürlükte olan yasal gelişmelerin son halini yansıtmayabilir. DL Avukatlık Bürosu bu internet sitesinde bulunan içerikleri dilediği zaman değiştirme ve gözden geçirme hakkını saklı tutar.
Bu internet sitesinde bulunan hiçbir içerik herhangi bir olaya özgülenebilecek hukuki danışmanlık yerine geçmez. Kullanıcı bu internet sitesine girerek, DL Avukatlık Bürosunu ve avukatlarını işbu internet sitesinde bulunan bilgilere dayanarak hareket etmesi sonucu meydana gelen herhangi bir zarar veya ziyandan sorumlu tutmayacağını kabul etmektedir.
Bu internet sitesinde yer alan tüm bilgiler, Türkiye Barolar Birliği’nin Meslek Kuralları ve ilgili mevzuatına bağlı kalınarak ve ilgili mevzuatla reklam yasağına ilişkin düzenlemelere uygun olarak hazırlanmıştır. İnternet sitesini ziyareteden tüm kullanıcılar, Kullanım Koşulları'nda yer alan düzenlemeleri kabul etmiş sayılırlar.
3. Fikri Mülkiyet Hakları
Bu internet sitesinde yayımlanan içerikler DL Avukatlık Bürosu’nun malik veya lisans sahibi olduğu telif hakkı ve/veya diğer fikri mülkiyet hakları uyarınca koruma altındadır. İşbu internet sitesinin içeriği DL Avukatlık Bürosu’nun yazılı izni olmaksızın kısmen ya da tamamen kopyalanamaz, dağıtılamaz, kullanılamaz ya da değiştirilemez. Bu onay DL Avukatlık Bürosu ile info@dlhukuk.com adresinden iletişime geçilerek talep edilebilir.
4. Bağlantılar (Links)
İnternet sitesinin herhangi bir bölümüne DL Avukatlık Bürosu’nun yazılı ön onayı olmaksızın elektronik bağlantı (electronic link) verilemez. DL Avukatlık Bürosu, DL Avukatlık Bürosu internet sitesine yapılan elektronik bağlantıların kaldırılmasını talep etme hakkını saklı tutar.
İnternet sitemizin bir bölümü üçüncü kişilerin internet sitelerine atıfta bulunabilir ve üçüncü kişilere ait internet siteleri DL Avukatlık Bürosu’nun internet sitesine atıfta bulunabilir. DL Avukatlık Bürosu harici internet sitelerinin içeriğinden sorumlu tutulamaz.