Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği (“AB”) içinde ve dışında belli ölçekteki büyük şirketleri kapsamı altına alan Kurumsal Sürdürülebilirlik Özen Yükümlülüğü Direktifi’nin (Corporate Sustainability Due Diligence Directive – “Direktif”) içeriği ve kapsamı hakkında 15 Mart 2024 tarihinde uzlaşmaya vardı. Direktif, AB’nin yüzde 65'ini temsil eden 15 ülkenin verdiği olumlu oylarla ve "nitelikli çoğunlukla" kabul edildi.
Önceki görüşmelerde onaylanamayan Direktif, iş ilişkisi kurduğu tedarik zincirlerinde insan hakları ve çevre koruma standartlarına uyulması için şirketlere zorunlu yükümlülükler ön gören bir direktiftir. Direktif ile bu yükümlülüklerin ihlallerine karşı sorumluluklara ilişkin kurallar da belirlenmektedir.
Direktif’in onaylanan son hali ile şirketler temel olarak tedarik zincirlerindeki faaliyetleri takip etmekle yükümlü olacaklar. Direktif tarafından getirilen bu yükümlülük ile şirketlerin, faaliyetlerinden kaynaklanan tüm olumsuz etkileri belirlemeleri, önlemeleri, hafifletmeleri, meydana gelen olumsuz etkiler için çözümler bulmaları ve bunlarla ilgili hesap vermeleri gerekecektir.
Direktif’in düzenlenme amacı Avrupa pazarında faaliyet gösteren şirketlerin yeşil ekonomiye geçişini teşvik etmektir. Ancak ilk görüşmelerde Direktif’in geniş kapsamlı olması sebebiyle Direktif onaylanmamıştır. Bu nedenle, Direktif'in nihai versiyonunda kademeli bir uygulama yaklaşımı benimsenmiş, kapsamını önemli ölçüde daraltılmış ve uygulama süresini uzatılmıştır. Bu doğrultuda, Direktif kapsamına giren şirketler;
- 1000’den fazla çalışanı olan,
- Yıllık 450 Milyon Euro üzeri ciroya sahip olan,
- AB ve AB dışı şirketler olarak belirlenmiştir.
Direktif’in önceki halinde yükümlülükler, 500'den fazla çalışana sahip ve 150 milyon Euro cirosu olan tüm şirketleri kapsayacak şekilde belirlenmişti. Bu şekilde bir kapsam daraltması sonucunda, Direktif’in kapsamına giren şirketlerin sayısı yaklaşık olarak üçte ikiye düşürüldü. Bununla birlikte, kapsamdan da anlaşılacağı üzere, AB içinde belli bir ciro barajını geçen ve AB merkezli olmayan şirketler de yeni düzenleme kapsamına dahil olabilecektir.
Direktif’in alanının daraltılmasıyla birlikte, kademeli geçiş yaklaşımı belirlenmiştir. Bu kademeli bir uygulama yaklaşımı aşağıda tablodaki şekilde belirlenmiştir.
Şirketin Yıllık Cirosu | Uygulama İçin Tanınan Süre | |
1000+ | 450 Milyon Euro | 5 yıl |
3000+ | 900 Milyon Euro | 4 yıl |
5000+ | 1500 Milyon Euro | 3 yıl |
Direktif’in yasalaşması için Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanması gerekmektedir. Süreci takip edip, gelişmeler ile ilgili sizi bilgilendireceğiz. Detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
HUKUKİ UYARILAR VE BİLDİRİMLER
1. Mesleki Düzenlemeler
DL Avukatlık Bürosu’nun avukatları İstanbul Barosu üyesi olup Avukat unvanını taşımaktadırlar ve İstanbul Barosu ile Türkiye Barolar Birliği tarafından çıkarılan mesleki düzenlemelere bağlı faaliyet göstermektedirler.
2. Hukuki Uyarı
Bu internet sitesinde yayımlanan içerikler sadece bilgilendirme amaçlı olarak hazırlanmış olup herhangi bir şekilde hukuki görüş olarak kullanılmamalıdır. Bu site ve içerdiği bilgilerin avukat-müvekkil ilişkisi kurma amacı bulunmamaktadır. DL Avukatlık Bürosu ve avukatları doğru ve tam bilgi temin etmeyi amaçlamış olup, yayımlanan içerikler mevzuat değişikliği veya yeni tarihli yargı kararları nedeniyle güncelliğini yitirebilir ve yürürlükte olan yasal gelişmelerin son halini yansıtmayabilir. DL Avukatlık Bürosu bu internet sitesinde bulunan içerikleri dilediği zaman değiştirme ve gözden geçirme hakkını saklı tutar.
Bu internet sitesinde bulunan hiçbir içerik herhangi bir olaya özgülenebilecek hukuki danışmanlık yerine geçmez. Kullanıcı bu internet sitesine girerek, DL Avukatlık Bürosunu ve avukatlarını işbu internet sitesinde bulunan bilgilere dayanarak hareket etmesi sonucu meydana gelen herhangi bir zarar veya ziyandan sorumlu tutmayacağını kabul etmektedir.
Bu internet sitesinde yer alan tüm bilgiler, Türkiye Barolar Birliği’nin Meslek Kuralları ve ilgili mevzuatına bağlı kalınarak ve ilgili mevzuatla reklam yasağına ilişkin düzenlemelere uygun olarak hazırlanmıştır. İnternet sitesini ziyareteden tüm kullanıcılar, Kullanım Koşulları'nda yer alan düzenlemeleri kabul etmiş sayılırlar.
3. Fikri Mülkiyet Hakları
Bu internet sitesinde yayımlanan içerikler DL Avukatlık Bürosu’nun malik veya lisans sahibi olduğu telif hakkı ve/veya diğer fikri mülkiyet hakları uyarınca koruma altındadır. İşbu internet sitesinin içeriği DL Avukatlık Bürosu’nun yazılı izni olmaksızın kısmen ya da tamamen kopyalanamaz, dağıtılamaz, kullanılamaz ya da değiştirilemez. Bu onay DL Avukatlık Bürosu ile info@dlhukuk.com adresinden iletişime geçilerek talep edilebilir.
4. Bağlantılar (Links)
İnternet sitesinin herhangi bir bölümüne DL Avukatlık Bürosu’nun yazılı ön onayı olmaksızın elektronik bağlantı (electronic link) verilemez. DL Avukatlık Bürosu, DL Avukatlık Bürosu internet sitesine yapılan elektronik bağlantıların kaldırılmasını talep etme hakkını saklı tutar.
İnternet sitemizin bir bölümü üçüncü kişilerin internet sitelerine atıfta bulunabilir ve üçüncü kişilere ait internet siteleri DL Avukatlık Bürosu’nun internet sitesine atıfta bulunabilir. DL Avukatlık Bürosu harici internet sitelerinin içeriğinden sorumlu tutulamaz.