Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun
Türk Ticaret Kanunu (“TTK”) ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (“Kanun”) 29 Mayıs 2024 tarihinde 32560 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yayım tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Yayınlanma Tarihi: 29/05/2024

Hatırlanacağı üzere, geçtiğimiz günlerde 06 Mayıs 2024 tarihli yazımızda detayları ile anlattığımız üzere 3 Mayıs 2024 tarihinde TTK ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (“Teklif”) Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin onayına sunulmuştu. Yapılması öngörülen değişiklikler Teklif ile uyumlu şekilde Kanun kapsamında kabul edilmiştir.

Bahse konu Kanun ile TTK kapsamında şirketler hukuku alanındaki değişiklikler aşağıda bilgilerinize sunulmuştur:


Yönetim kurulu başkan ve vekillerinin görev dağılımı süresinin yönetim kurulunun görev süresi ile uyumlu hale getirilmesi

TTK’nın 366. maddesindeki “her yıl” ifadesi sebebiyle, yönetim kurulu her yıl üyeleri arasından bir başkan ve kendisi olmadığı zamanlarda onun yerine vekâlet edecek bir başkan yardımcısı seçmek ile yükümlüdür. Pratikte bir yıldan uzun görev süresiyle yapılan yönetim kurulu atamalarında, başkan ve yardımcısına ilişkin görev dağılımının her yıl yapılamadığı durumlarda, bir yıldan sonra yönetim kurulu üyelerinin görevleri devam ederken başkan ve başkan yardımcısının görevleri düşmekte ve bu nedenle her yıl yönetim kurulu başkan ve yardımcısı tekrar tescil ettirilmekteydi.


Değişiklik Neler Getiriyor?

Bu sorunun önüne geçebilmek adına, yönetim kurulu başkan ve başkan vekillerinin, yönetim kurulunun görev süresiyle paralel şekilde bir yıldan uzun süreli görev yapabilmesi için ilgili maddeden “her yıl” ifadesi kaldırılmıştır.



Şube müdürleri ile şirketin üst düzey olmayan imza yetkililerinin atanmasına ilişkin işlemlerin Yönetim Kurulu’nun devredileme yetkilerinden çıkarılması

Bilindiği üzere, TTK’nın 375. maddesi altında yönetim kurulunun devredilemez yetkilerine yer verilmiştir. İlgili maddenin 1. fıkrasının (d) bendinde ise müdürlerin, aynı işleve sahip kişilerin ve imza yetkisini haiz bulunanların atanmaları ve görevden alınmaları yönetim kurulunun devredilemez yetkileri arasında tanımlanmıştır. Şirket’in tüm imza yetkililerinin ve şube müdürlerinin şirketin yönetim organı tarafından atanması ve bu yetkinin devredilemez olması sebebiyle Teklif gerekçesinde özellikle çok şubeli şirket yapılanmaları kapsamında pratikte sorunlar yaşandığı vurgulanmıştır.


Değişiklik Neler Getiriyor?

Bu sebeple, Kanun kapsamında “imza yetkisini haiz bulunanların” ve “şube müdürlerinin” atanmaları yönetim kurulunun devredilemez yetkileri olmaktan çıkarılmıştır. Böylelikle, özellikle şube müdürlerinin atanmaları ve görevden alınmaları yetkisi yönetim kurulu tarafından devredilebilir hale geldiğinden şirketlerin idari yükü azaltılarak daha hızlı ve etkin aksiyon almalarının sağlanması hedeflenmektedir.



Yönetim kurulu üyelerinin çoğunluğunun yazılı talebi ile yönetim kurulunun toplantıya çağırılması

TTK’nın 392. maddesinde bilgi alma ve inceleme hakkı kapsamında her yönetim kurulu üyesinin yönetim kurulu başkanından yazılı olarak toplantıya çağrıyapılmasını isteyebileceği düzenlenmiştir. Ancak, ilgili madde kapsamında istek sonrasında başkan ya da başkan vekilinin yapması gerekenler tanımlanmamıştır. Teklif gerekçesinde yer verildiği üzere yönetim kurulu toplantısı yapılması ihtiyacının ortaya çıktığı bazı hallerde talep üzerine başkanın sessiz kalmasıya da çağrının yapılmaması halinde işleyişte sorunlar ortaya çıkmaktadır.


Değişiklik Neler Getiriyor?

Şirketlerin iç karar alma mekanizmalarını ve müzakere ortamını kuvvetlendirmek adına çoğunluğun yapacağı yazılı talep üzerine şirketin toplantıya çağırılmasına imkan veren yeni bir düzenleme getirilmiştir. Buna göre, yönetim kurulu üyelerinin çoğunluğunun yazılı olarak yapacakları talep üzerine, yönetim kurulu başkanının toplantıya çağrı yapması zorunlu hale gelmiştir. Başkan tarafından çağrının yapılmaması halinde, ise istem sahipleri tarafından toplantı çağrısının yapılması mümkün kılınmıştır.


Bilindiği üzere, 01 Ocak 2024 sonrası kurulacak olan ticaret şirketleri için kuruluş aşamasında aranan asgari sermaye miktarı aşağıdaki miktarlara yükseltilmiştir.



Değişiklik Neler Getiriyor?

Bilindiği üzere, her ne kadar ticaret Bakanlığının bu hususta yayınladığı bir yazı olsa da, değişiklik sonucunda, hâlihazırda sermayesi yeni asgari esas sermaye tutarlarının altında kalan şirketlerin ne yapması gerektiği hususunda kanunda bir boşluk mevcuttu. Bu duruma ilişkin beklenen geçiş düzenlemesi Kanun kapsamında kabul edildi. Mevcut sermayesi, yeni asgari sermaye altında kalan şirketlerin 31 Aralık 2026 tarihine kadar sermaye artırımı yaparak yeni sermaye düzenine uyum sağlamaları gerektiği açıkça belirtildi. Belirlenen tarihte uyum sağlayamayan şirketler için tasfiye süreci başlayacağı hüküm altına alındı.

 

İhya Davalarında Ticaret Sicil Müdürlüğü Aleyhine Yargılama Giderlerine Hükmedilmemesi

Uygulamada, sıklıkla ihya davalarına taraf olan ticaret sicil müdürlüklerince yoğun şekilde değişiklik talep edildiği üzere, TTK. Geçici 7. maddesi 15. Fıkrası değiştirilerek kaydı silinen şirket veya kooperatifin ihyasına ilişkin yapılacak yargılamada ilgili ticaret sicili müdürlüğüne aleyhine yargılama giderlerine ve vekâlet ücretine hükmedilemeyeceği düzenlenmiştir.

Yasal Uyarı | Çerez Politikası | Kullanım Koşulları | Kişisel Verilerin İşlenmesi Hakkında Aydınlatma Metni | © 2024 DL Avukatlık Bürosu