Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği
02.11.2013 tarihinde yayımlanan Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği; Elektrik Piyasası Kanununa (“Kanun”) dayanmaktadır. Yönetmelik elektrik piyasasında faaliyette bulunabilmek için alınması zorunlu olan ön lisans ve lisanslara ilişkin düzenlemeleri içermekte olup, lisans sahibi tüzel kişilerin hak ve yükümlülükleri düzenlenmektedir.
Yönetmelik kapsamında faaliyet gösteren tüzel kişilerin hangi faaliyetleri gösterdiklerine göre lisans ya da ön lisans alması gerektiği ya da lisans almaktan muaf olduğu düzenlenmektedir. Bunlara ek olarak lisans ve önlisans başvuru ve değerlendirme süreci de yönetmelik de düzenlenmektedir. Yönetmeliğin bir bölümünde ise lisans, ön lisans alımından sonra lisans sahiplerinin sahip olduğu haklar ve de yerine getirmesi gereken yükümlülüklerde düzenlenmektedir.
Değişiklik Neler Getiriyor?
Değişiklik Yönetmeliği ile değiştirilen, Yönetmelik’in 57. maddesinin birinci fıkrasının son cümlesinin önüne gelmek üzere ekleme yapılmıştır. Değişiklik Yönetmeliği ile yapılması planlanan ortaklık yapısı değişikliğinin kurul onayına tabi olduğu düzenlenmektedir. Kurul onayı alınmadan yapılan değişikliklerin lisans iptali ile sonuçlanacağı değiştirilen Yönetmelik kapsamında düzenlenmektedir.
Değişiklik Yönetmeliği ile birlikte ortaklık yapısı değişiklikleri onaya tabi kılınmıştır buna bağlı olarak hisse devri için onay şartı aranmaktadır. Onay alınmadan yapılan devir işlemleri ön lisans iptaline sebebiyet verir. Gerçekleştirilen ön lisans iptali Yönetmelik’in 6.maddesinin üçüncü fıkrasına dayanmaktadır.
Değişiklik Yönetmeliği uyarınca (c),(e), (g), (ğ) ve (h), (ı) ve (i) bentlerinde sayılan değişiklikler EPDK onayına tabi kılınmıştır. Ön lisans iptali ise onay alınmaması durumuna yaptırım olarak düzenlenmektedir.
- (c) bendi uyarınca ön lisans sahibi bir tüzel kişinin ortaklık yapısında, yurt dışında kurulmuş olan ortakların ortaklık yapılarında oluşan değişiklikler sebebiyle gerçekleşen dolaylı pay sahibi değişiklikleri kurul onayına tabi kılınmıştır.
- (e) bendi uyarınca ön lisans sahibi tüzel kişinin ön lisansına derç edilmiş tüm dolaylı pay sahiplerinin pay oranları değişmeksizin doğrudan ortak haline gelmesi sonucunu doğuran değişiklikler ile tüm doğrudan pay sahiplerinin pay oranları değişmeksizin dolaylı pay sahibi haline gelmesi sonucunu doğuran değişiklikler kurul onayına tabi kılınmıştır.
- (g) bendi uyarınca ön lisans sahibi tüzel kişinin ortaklık yapısında kontrol değişikliği oluşturmayacak şekilde yapılan doğrudan veya dolaylı pay değişiklikleri kurul onayına tabi kılınmıştır.
- (ğ) bendi uyarınca sermayesinin yarısından fazlası doğrudan veya dolaylı olarak kamu kurum ve kuruluşlarına ait olan ön lisans sahibi tüzel kişilerin ortaklık yapısında, kamu kurum ve kuruluşu niteliğini haiz ortak dışında yeni ortak alınmamak kaydıyla, sermaye artışı ve/veya ortakların değişmesinden kaynaklanan doğrudan veya dolaylı ortaklık yapısı değişiklikleri kurul onayına tabi kılınmıştır.
- (h) bendi uyarınca 6102 sayılı TürkTicaret Kanunu hükümleri kapsamında, ön lisans sahibi tüzel kişi ile bu tüzel kişinin doğrudan ve dolaylı tüzel kişi ortaklarının kendi paylarını iktisap etmesi sonucu, söz konusu ön lisans sahibi tüzel kişinin ortaklık yapısında gerçekleşen doğrudan veya dolaylı ortaklık yapısı değişiklikleri kurul onayına tabi kılınmıştır.
- (ı) bendi uyarınca Yurt dışında kurulmuş tüzel kişilerce veya bu tüzel kişilerce kontrol edilen ve 6102 sayılıTürk Ticaret Kanunu kapsamında kurulmuş tüzel kişiler tarafından, yurt dışı kaynak kullanılması suretiyle ön lisans sahibi tüzel kişilikte gerçekleştirilen doğrudan veya dolaylı pay edinimleri kurul onayına tabi kılınmıştır.
- (i) bendi uyarınca ön lisans sahibi tüzel kişinin ortaklık yapısında doğrudan veya dolaylı paya sahip olan ve eşler ile aralarında birinci derece kan hısımlığı bulunan gerçek kişiler arasında yapılan pay devirleri sonucunda söz konusu ön lisans sahibi tüzel kişinin ortaklık yapısında gerçekleşen doğrudan veya dolaylı ortaklık yapısı değişiklikleri kurul onayına tabi kılınmıştır.
Genel kural olarak Değişiklik Yönetmeliği’nin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren lisans ya da ön lisans sahibi şirketlerin ortaklık yapısı değişikliklerinin EPDK onayına sunulması zorunlu hale getirilmiştir. Dolaylı pay sahibi değişiklikleri, dolaylı pay sahiplerinin doğrudan pay sahibi durumuna gelmesi, kontrol değişikliği oluşturmayan pay değişikliği, sermayesinin yarısından fazlası kamu kurumlarına ait olan tüzel kişilerin sermaye artırımı veya ortak değişiklikleri onaya tabi kılınan ortaklık yapısı değişiklikleri arasında yer alır.
Sonuç
Değişiklik Yönetmeliği ile ön lisans sahibi firmaların ortaklık yapısı değişiklikleri kurul onayına tabi kılınmıştır, onay alınmadan gerçekleştirilen değişiklikler bakımından ön lisans iptali yaptırım olarak düzenlenmiştir. Değişiklik Yönetmeliği 17.08.2024 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Yönetmelik’te yapılan değişiklik lisanslı elektrik üretim yapan veya önlisans sahibi birden fazla ortağı bulunan veya tek ortaklı yapıdan çok ortaklı yapıya geçmeyi planlayan şirketler bakımından önem taşımaktadır.
Yönetmeliği bu bağlantıdan inceleyebilirsiniz. Değişiklik Yönetmeliğini bu bağlantıdan inceleyebilirsiniz. |
|
Daha detaylı bilgi almak için bizimle buradan iletişime geçebilirsiniz. |
|
|
HUKUKİ UYARILAR VE BİLDİRİMLER
1. Mesleki Düzenlemeler
DL Avukatlık Bürosu’nun avukatları İstanbul Barosu üyesi olup Avukat unvanını taşımaktadırlar ve İstanbul Barosu ile Türkiye Barolar Birliği tarafından çıkarılan mesleki düzenlemelere bağlı faaliyet göstermektedirler.
2. Hukuki Uyarı
Bu internet sitesinde yayımlanan içerikler sadece bilgilendirme amaçlı olarak hazırlanmış olup herhangi bir şekilde hukuki görüş olarak kullanılmamalıdır. Bu site ve içerdiği bilgilerin avukat-müvekkil ilişkisi kurma amacı bulunmamaktadır. DL Avukatlık Bürosu ve avukatları doğru ve tam bilgi temin etmeyi amaçlamış olup, yayımlanan içerikler mevzuat değişikliği veya yeni tarihli yargı kararları nedeniyle güncelliğini yitirebilir ve yürürlükte olan yasal gelişmelerin son halini yansıtmayabilir. DL Avukatlık Bürosu bu internet sitesinde bulunan içerikleri dilediği zaman değiştirme ve gözden geçirme hakkını saklı tutar.
Bu internet sitesinde bulunan hiçbir içerik herhangi bir olaya özgülenebilecek hukuki danışmanlık yerine geçmez. Kullanıcı bu internet sitesine girerek, DL Avukatlık Bürosunu ve avukatlarını işbu internet sitesinde bulunan bilgilere dayanarak hareket etmesi sonucu meydana gelen herhangi bir zarar veya ziyandan sorumlu tutmayacağını kabul etmektedir.
Bu internet sitesinde yer alan tüm bilgiler, Türkiye Barolar Birliği’nin Meslek Kuralları ve ilgili mevzuatına bağlı kalınarak ve ilgili mevzuatla reklam yasağına ilişkin düzenlemelere uygun olarak hazırlanmıştır. İnternet sitesini ziyareteden tüm kullanıcılar, Kullanım Koşulları'nda yer alan düzenlemeleri kabul etmiş sayılırlar.
3. Fikri Mülkiyet Hakları
Bu internet sitesinde yayımlanan içerikler DL Avukatlık Bürosu’nun malik veya lisans sahibi olduğu telif hakkı ve/veya diğer fikri mülkiyet hakları uyarınca koruma altındadır. İşbu internet sitesinin içeriği DL Avukatlık Bürosu’nun yazılı izni olmaksızın kısmen ya da tamamen kopyalanamaz, dağıtılamaz, kullanılamaz ya da değiştirilemez. Bu onay DL Avukatlık Bürosu ile info@dlhukuk.com adresinden iletişime geçilerek talep edilebilir.
4. Bağlantılar (Links)
İnternet sitesinin herhangi bir bölümüne DL Avukatlık Bürosu’nun yazılı ön onayı olmaksızın elektronik bağlantı (electronic link) verilemez. DL Avukatlık Bürosu, DL Avukatlık Bürosu internet sitesine yapılan elektronik bağlantıların kaldırılmasını talep etme hakkını saklı tutar.
İnternet sitemizin bir bölümü üçüncü kişilerin internet sitelerine atıfta bulunabilir ve üçüncü kişilere ait internet siteleri DL Avukatlık Bürosu’nun internet sitesine atıfta bulunabilir. DL Avukatlık Bürosu harici internet sitelerinin içeriğinden sorumlu tutulamaz.