10.10.2024 tarihli ve 32688 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 9016 karar sayılı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (“Değişiklik Yönetmeliği”) ile 14.07.2005 tarihli ve 2005/9207 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik’te (“Ruhsat Yönetmeliği”) çeşitli değişiklikler yapılmıştır.
Değişiklik Yönetmeliği’nin 1. maddesi ile Ruhsat Yönetmeliği’nin ekinde (EK-2) yer alan “Gayrisıhhi Müesseseler Listesi” kısmının “C) Üçüncü Sınıf Gayrisıhhi Müesseseler” başlıklı bölümünün 8.14.7 numaralı alt maddesinin sonuna aşağıda yer verilen hüküm eklenmiştir:
“Tamamı için valilik görüşü alınmış olan toplu iş yerlerindeki ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapılan iş yerleri için ayrıca valilik görüşü aranmaz.”
Bu düzenlemeden önce toplu iş yerlerinde faaliyet gösteren ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapılan iş yerleri için, çevresel etkiler, altyapı ve trafiğe getirdiği yük ile can ve mal güvenliği risklerine ilişkin valilik görüşü alınması zorunluydu. Ancak getirilen yeni hüküm ile söz konusu işletmelerin tümü için daha önce valilik görüşünün alınması halinde, yeniden bir görüş talep etme gerekliliği ortadan kaldırılmıştır. Bu şekilde, tekrarlayan görüş taleplerinin önüne geçilmesi ve ruhsatlandırma süreçlerinin daha etkin ve hızlı bir şekilde tamamlanması amaçlanmıştır.
Değişiklik Yönetmeliği’nin 2. maddesi ile Ruhsat Yönetmeliği’nin 8.14.11 numaralı alt maddesinin sonuna aşağıda yer verilen hüküm eklenmiştir;
“Ancak toplu iş yerleri parselinin veya parsellerinin içinde bulunan eklentilerde veya kat maliklerinin oy birliği kararı ile 634 sayılı Kanun kapsamındaki ortak yerlerde idari büro ve kabul yeri ile ilişkilendirilecek yerler, taşıt teşhir alanı olarak kullanılabilecektir. Bu şekilde belirlenmiş alanlar 8.14.4 numaralı alt maddede belirtilen taşıt teşhir alanı hesabında dikkate alınır.”
Ruhsat Yönetmeliği uyarınca, idari büro ve kabul yeri ile taşıt teşhir alanının aynı adreste bulunması gerekmekte ve iş yerinin yer aldığı ana taşınmazın ortak kullanım alanları taşıt teşhir alanı olarak değerlendirilmemiştir. Ancak yapılan değişiklikle, teşhir alanı hesaplamalarına ilişkin düzenlemeler daha ayrıntılı hale getirilmiştir. Buna göre, taşıt teşhirinin gerçekleştirildiği işyeri, toplu iş yeri olarak kabul edilebilecek bir yerleşke içinde faaliyet gösteriyorsa, yerleşke içerisindeki ortak alanlar ruhsatlandırma sürecinde taşıt teşhir alanı hesabına dahil edilebilecektir. Aynı şekilde, taşıt teşhirinin gerçekleştirildiği iş yeri, Kat Mülkiyeti Kanunu'na tabi bir yerleşke içinde yer alıyorsa, kat maliklerinin oybirliği ile belirlenen ortak alanların taşıt teşhir alanı hesabına dahil edilmesi mümkün hale getirilmiştir.
Değişiklik Yönetmeliği’nin 3. maddesi ile Ruhsat Yönetmeliği’nin Geçici 6. Maddesinin birinci fıkrasının sonuna aşağıda yer verilen hüküm eklenmiştir.
“Ancak elektrikli araç şarj istasyonlarına ilişin hükümler bakımından bu fıkrada yer alan tarih 31/7/2025 olarak uygulanır.”
Bu değişiklik, elektrikli araç şarj istasyonlarının kurulumu için tanınan süreyi 31.07.2024 tarihinden 31.07.2025 tarihine uzatarak, uyum süreçlerinin daha düzenli ve etkin bir şekilde tamamlanmasını amaçlamaktadır.
Değişiklik Yönetmeliği’ne buradan ulaşabilirsiniz.
HUKUKİ UYARILAR VE BİLDİRİMLER
1. Mesleki Düzenlemeler
DL Avukatlık Bürosu’nun avukatları İstanbul Barosu üyesi olup Avukat unvanını taşımaktadırlar ve İstanbul Barosu ile Türkiye Barolar Birliği tarafından çıkarılan mesleki düzenlemelere bağlı faaliyet göstermektedirler.
2. Hukuki Uyarı
Bu internet sitesinde yayımlanan içerikler sadece bilgilendirme amaçlı olarak hazırlanmış olup herhangi bir şekilde hukuki görüş olarak kullanılmamalıdır. Bu site ve içerdiği bilgilerin avukat-müvekkil ilişkisi kurma amacı bulunmamaktadır. DL Avukatlık Bürosu ve avukatları doğru ve tam bilgi temin etmeyi amaçlamış olup, yayımlanan içerikler mevzuat değişikliği veya yeni tarihli yargı kararları nedeniyle güncelliğini yitirebilir ve yürürlükte olan yasal gelişmelerin son halini yansıtmayabilir. DL Avukatlık Bürosu bu internet sitesinde bulunan içerikleri dilediği zaman değiştirme ve gözden geçirme hakkını saklı tutar.
Bu internet sitesinde bulunan hiçbir içerik herhangi bir olaya özgülenebilecek hukuki danışmanlık yerine geçmez. Kullanıcı bu internet sitesine girerek, DL Avukatlık Bürosunu ve avukatlarını işbu internet sitesinde bulunan bilgilere dayanarak hareket etmesi sonucu meydana gelen herhangi bir zarar veya ziyandan sorumlu tutmayacağını kabul etmektedir.
Bu internet sitesinde yer alan tüm bilgiler, Türkiye Barolar Birliği’nin Meslek Kuralları ve ilgili mevzuatına bağlı kalınarak ve ilgili mevzuatla reklam yasağına ilişkin düzenlemelere uygun olarak hazırlanmıştır. İnternet sitesini ziyareteden tüm kullanıcılar, Kullanım Koşulları'nda yer alan düzenlemeleri kabul etmiş sayılırlar.
3. Fikri Mülkiyet Hakları
Bu internet sitesinde yayımlanan içerikler DL Avukatlık Bürosu’nun malik veya lisans sahibi olduğu telif hakkı ve/veya diğer fikri mülkiyet hakları uyarınca koruma altındadır. İşbu internet sitesinin içeriği DL Avukatlık Bürosu’nun yazılı izni olmaksızın kısmen ya da tamamen kopyalanamaz, dağıtılamaz, kullanılamaz ya da değiştirilemez. Bu onay DL Avukatlık Bürosu ile info@dlhukuk.com adresinden iletişime geçilerek talep edilebilir.
4. Bağlantılar (Links)
İnternet sitesinin herhangi bir bölümüne DL Avukatlık Bürosu’nun yazılı ön onayı olmaksızın elektronik bağlantı (electronic link) verilemez. DL Avukatlık Bürosu, DL Avukatlık Bürosu internet sitesine yapılan elektronik bağlantıların kaldırılmasını talep etme hakkını saklı tutar.
İnternet sitemizin bir bölümü üçüncü kişilerin internet sitelerine atıfta bulunabilir ve üçüncü kişilere ait internet siteleri DL Avukatlık Bürosu’nun internet sitesine atıfta bulunabilir. DL Avukatlık Bürosu harici internet sitelerinin içeriğinden sorumlu tutulamaz.