İşyeri Açma Ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Yayımlandı
Yayınlanma Tarihi: 26/11/2024

10.10.2024 tarihli ve 32688 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 9016 karar sayılı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (“Değişiklik Yönetmeliği”) ile 14.07.2005 tarihli ve 2005/9207 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik’te (“Ruhsat Yönetmeliği”) çeşitli değişiklikler yapılmıştır.


Değişiklik Yönetmeliği’nin 1. maddesi ile Ruhsat Yönetmeliği’nin ekinde (EK-2) yer alan “Gayrisıhhi Müesseseler Listesi” kısmının “C) Üçüncü Sınıf Gayrisıhhi Müesseseler” başlıklı bölümünün 8.14.7 numaralı alt maddesinin sonuna aşağıda yer verilen hüküm eklenmiştir:


“Tamamı için valilik görüşü alınmış olan toplu iş yerlerindeki ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapılan iş yerleri için ayrıca valilik görüşü aranmaz.”


Bu düzenlemeden önce toplu iş yerlerinde faaliyet gösteren ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapılan iş yerleri için, çevresel etkiler, altyapı ve trafiğe getirdiği yük ile can ve mal güvenliği risklerine ilişkin valilik görüşü alınması zorunluydu. Ancak getirilen yeni hüküm ile söz konusu işletmelerin tümü için daha önce valilik görüşünün alınması halinde, yeniden bir görüş talep etme gerekliliği ortadan kaldırılmıştır. Bu şekilde, tekrarlayan görüş taleplerinin önüne geçilmesi ve ruhsatlandırma süreçlerinin daha etkin ve hızlı bir şekilde tamamlanması amaçlanmıştır.


Değişiklik Yönetmeliği’nin 2. maddesi ile Ruhsat Yönetmeliği’nin 8.14.11 numaralı alt maddesinin sonuna aşağıda yer verilen hüküm eklenmiştir;


“Ancak toplu iş yerleri parselinin veya parsellerinin içinde bulunan eklentilerde veya kat maliklerinin oy birliği kararı ile 634 sayılı Kanun kapsamındaki ortak yerlerde idari büro ve kabul yeri ile ilişkilendirilecek yerler, taşıt teşhir alanı olarak kullanılabilecektir. Bu şekilde belirlenmiş alanlar 8.14.4 numaralı alt maddede belirtilen taşıt teşhir alanı hesabında dikkate alınır.”


Ruhsat Yönetmeliği uyarınca, idari büro ve kabul yeri ile taşıt teşhir alanının aynı adreste bulunması gerekmekte ve iş yerinin yer aldığı ana taşınmazın ortak kullanım alanları taşıt teşhir alanı olarak değerlendirilmemiştir. Ancak yapılan değişiklikle, teşhir alanı hesaplamalarına ilişkin düzenlemeler daha ayrıntılı hale getirilmiştir. Buna göre, taşıt teşhirinin gerçekleştirildiği işyeri, toplu iş yeri olarak kabul edilebilecek bir yerleşke içinde faaliyet gösteriyorsa, yerleşke içerisindeki ortak alanlar ruhsatlandırma sürecinde taşıt teşhir alanı hesabına dahil edilebilecektir. Aynı şekilde, taşıt teşhirinin gerçekleştirildiği iş yeri, Kat Mülkiyeti Kanunu'na tabi bir yerleşke içinde yer alıyorsa, kat maliklerinin oybirliği ile belirlenen ortak alanların taşıt teşhir alanı hesabına dahil edilmesi mümkün hale getirilmiştir.


Değişiklik Yönetmeliği’nin 3. maddesi ile Ruhsat Yönetmeliği’nin Geçici 6. Maddesinin birinci fıkrasının sonuna aşağıda yer verilen hüküm eklenmiştir.


“Ancak elektrikli araç şarj istasyonlarına ilişin hükümler bakımından bu fıkrada yer alan tarih 31/7/2025 olarak uygulanır.”


Bu değişiklik, elektrikli araç şarj istasyonlarının kurulumu için tanınan süreyi 31.07.2024 tarihinden 31.07.2025 tarihine uzatarak, uyum süreçlerinin daha düzenli ve etkin bir şekilde tamamlanmasını amaçlamaktadır.

 

Değişiklik Yönetmeliği’ne buradan ulaşabilirsiniz.

Yasal Uyarı | Çerez Politikası | Kullanım Koşulları | Kişisel Verilerin İşlenmesi Hakkında Aydınlatma Metni | © 2024 DL Avukatlık Bürosu