İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda Yeni Dönem
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda yapılan düzenlemelerle, kamu kurumları ve 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli iş yerleri için yürürlüğe giren yeni yükümlülüklere ilişkin hazırladığımız yazımız ile dikkatinize sunarız.
Yayınlanma Tarihi: 30/01/2025

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda (“Kanun”) yapılan düzenlemelerle, kamu kurumları ve 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli işyerleri için yeni yükümlülükler 31 Aralık 2024 itibariyle yürürlüğe girmiştir. Önceki yıllarda ertelenen bu düzenleme için, işverenlerin gecikmeksizin gerekli adımları atmaları gerekmektedir.

50'den Az Çalışanı Olan ve Az Tehlikeli İş Yerleri için İşverenlerin Yeni Yükümlülükleri Nelerdir?

Kanun'un 4 ve 5. maddeleri kapsamında işverenlerin hali hazırda yerine getirmek zorunda olduğu temel yükümlülüklere ek olarak;

  • İş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve belirli işyerlerinde diğer sağlık personeli görevlendirme zorunluluğu getirilmiştir.
  • Bu hizmet, Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri ile Çalışan Sağlığı Merkezleri aracılığıyla sağlanabilir veya kısmi süreli uzman ve hekim istihdam edilebilir.
  • İşveren veya işveren vekillerinin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (“Bakanlık”) tarafından ilan edilen eğitimleri tamamlamak şartıyla işe giriş ve periyodik muayeneler ve tetkikler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütmeleri mümkündür.
  • İşveren, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütenlerin araç, gereç ve mekân ihtiyaçlarını karşılamak zorundadır.
  • İSG hizmetlerinin koordinasyonu, risk değerlendirmesi yapılması ve çalışanların sağlık ve güvenlik konularında bilgilendirilmesi gerekmektedir.
  • Kamu kurumları, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini Sağlık Bakanlığı döner sermayeli kuruluşlarından veya Kamu İhale Kanunu çerçevesinde temin edebilecektir.

Bakanlık Desteği ve İstisnalar

Kanun'un 7. maddesi uyarınca, 10’dan az çalışanı bulunan işyerlerinden, çok tehlikeli veya tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın sağladığı desteklerden faydalanabilecektir. Cumhurbaşkanı kararı ile 10’dan az çalışanı bulunan az tehlikeli iş yerleri de destekten yararlanabilecek olup, kamu kurum ve kuruluşları bu destekten faydalanamayacaktır.

Bakanlık desteğinden faydalanmak için işverenlerin SGK kayıtlarını düzenli tutması ve sağlanan desteklerin usul ve esaslarına uygun hareket etmesi gerekmektedir. Bu kapsamda yapılacak kontrol ve denetimlerde; istihdam ettiği kişilerin sigortalılık bildiriminde bulunmadığı tespit edilen işverenlerden, tespit tarihine kadar yapılan ödemeler yasal faizi ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumunca tahsil edilecektir ve bu durumdaki işverenler, sağlanan destekten üç yıl süreyle faydalanamayacaktır.

Uyumsuzluk Halinde Yaptırımlar

Kanun’un 26. maddesi gereğince, yükümlülüklerini yerine getirmeyen işyerleri ciddi idari para cezalarıyla karşılaşacaktır:

Aykırılık

10'dan Az Çalışanı Olan İşyerleri

10-49 Çalışanı Olan İşyerleri

50+ Çalışanı Olan İşyerleri

İş güvenliği uzmanı görevlendirmemek [1]

88.663 TL

88.663 TL

132.994 TL

İşyeri hekimi görevlendirmemek [2]

88.663 TL

88.663 TL

132.994 TL

Gerekli araç ve gereçleri sağlamamak

26.557 TL

26.557 TL

39.835 TL

İSG hizmetlerini yürütenler arasında koordinasyonu sağlamamak

26.557 TL

26.557 TL

39.835 TL

Mevzuata uygun bildirilen tedbirleri yerine getirmemek [3]

17.686 TL

17.686 TL

26.529 TL

İSG riskleri hakkında bilgilendirme yapmamak

26.557 TL

26.557 TL

39.835 TL



İşverenler, çalışanlarına her 3 yılda bir 8 saatlik İSG eğitimi vermek, risk değerlendirmesi yapmak ve acil durum planlarını hazırlamakla yükümlüdür. Bu yükümlülüklere ek olarak, 1 Ocak 2025 itibariyle ise iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu da devreye girmiştir.

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünün yayınladığı “6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa Göre 2025 Yılında Uygulanacak İdari Para Cezaları” listesine buradan ulaşabilirsiniz.

[1] Aykırılığın devamı halinde her ay

[2] Aykırılığın devamı halinde her ay

[3] Her bir tedbir için ayrı ayrı

Yasal Uyarı | Çerez Politikası | Kullanım Koşulları | Kişisel Verilerin İşlenmesi Hakkında Aydınlatma Metni | © 2025 DL Avukatlık Bürosu