Kadının Evlenmeden Önceki Soyadının Evlilik Sonrasında da Tek Başına Kullanılabileceğine İlişkin Anayasa Mahkemesi Kararı
Kadının evlenmeden önceki soyadını tek başına kullanabilmesi hususunda yıllardan beri süregelen tartışmalar, Anayasa Mahkemesi’nin (“Mahkeme”) 2022/155 Esas, 2023/28 Karar sayılı ve 22 Şubat 2023 tarihli kararı ile sona ermiştir. İlgili karar, 28 Nisan 2023 tarihinde Resmi Gazete yayımlanmıştır.
Yayınlanma Tarihi: 28/04/2023

Karara Konu Başvuru

 

İstanbul 8. Aile Mahkemesi, özetle "Erkeğin doğumla kazandığı soyadını ömrü boyunca kullanması mümkünken, aynı hakkın kadına tanınmamasının eşitlik ilkesi ile bağdaşmadığı" gerekçesi ile 4721 sayılı Türk Medeni Kanun’un 187. maddesinin iptalini talep etmiştir.

İptali talep edilen söz konusu maddede, aşağıdaki şekildedir:

 

III. Kadının soyadı

 

Madde187- Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir. Daha önce iki soyadı kullanan kadın, bu haktan sadece bir soyadı için yararlanabilir.

 

Anayasa Mahkemesinin Değerlendirmesi


Yapılan inceleme neticesinde Mahkeme, kadının evlenmeden önceki soyadını kullanamamasının, Anayasamız tarafından güvence altına alınan eşitlik ilkesine aykırı olduğunu özetle şu ifadeleri ile açıklamıştır: “Erkek evlenmeden önceki soyadını evlendikten sonra kullanabildiği halde kuralla kadının evlenmeden önceki soyadını ancak kocasının soyadının önünde kullanabileceği öngörüldüğünden benzer durumda olan eşler arasında cinsiyet temelinde farklı muameleler yapıldığı açıktır.”

 

Ayrıca Anayasa Mahkemesi karar gerekçesinde “Sosyal, ekonomik ve teknolojik gelişmeler gibi nedenler zamanla belirli yasal değişikliklerin gerçekleştirilmesi ihtiyacını ortaya çıkarabilmektedir.” ifadeleri ile mevcut düzenlemenin değişikliğe ihtiyacı olduğunu vurgulamıştır.

 

Öte yandan, nüfus kayıtlarındaki karışıklığın önlenmesi ve soy bağının sağlıklı şekilde tespitinde kamu yararı bulunduğu ve bunun için soyadı kuralının olması gerektiği yönündeki tartışmalara ise Mahkeme tarafından şu gerekçe ile nokta konulmuştur: “Bireylerin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarının bulunması ve nüfus hizmetlerinin bilişim teknolojilerinden faydalanılarak sunulduğu gözetildiğinde kamu yararının sağlanmasının yegâne yolunun soyadı birliği olduğu söylenemez.”

 

Anayasa Mahkemesi kararda, ailenin ortak bir soyadına sahip olmasının tek yolunun kadının evlilikle erkeğin soyadını alması olmadığını belirtmiş ve kanun koyucu için aile soyadına ilişkin önerilerde de bulunmuştur. Bu öneriler, eşlere içlerinden birinin soyadını veya üçüncü bir adı ortak soyadı belirleme imkânının tanınması ya da ortak soyadının eşlerin evlilik öncesi soyadlarının birleşiminden oluşmasıdır.

 

Sonuç olarak, kadının insan hakları açısından oldukça önemli bu karar ile söz konusu kanun maddesi, Anayasa’nın “Kanun Önünde Eşitlik” başlıklı 10. maddesine aykırı olduğu gerekçesi ile iptal edilmiştir. Değişiklik, kararın Resmi Gazete’de yayınlanmasından başlayarak 9 ay sonra yürürlüğe girecektir. Böylelikle, karar uyarınca yürürlük tarihinden itibaren kadınların evlilik sebebiyle kocalarının soyadlarını alma zorunluluğu kaldırılmıştır. Kararın yürürlük tarihi sonrasında kadınların evlendikten sonra yalnızca evlilik öncesi soyadlarını kullanabilmeleri için dava açmalarını zorunlu tutan sistem ortadan kalkmıştır.

 

Karar metinine buradan ulaşabilirsiniz. 

 

Yasal Uyarı | Çerez Politikası | Kullanım Koşulları | Kişisel Verilerin İşlenmesi Hakkında Aydınlatma Metni | © 2024 DL Avukatlık Bürosu