Şirketlerin finansal raporlama ile sürdürülebilirlik raporlamalarını tek bir raporlama standardı kapsamında birleştirerek sürdürülebilirlikle ilgili bilgileri denetlenebilir bir şekilde sunmasını sağlayacak olan standartların detayları şu şekildedir:
- IFRS S1 Sürdürülebilirlikle İlgili Finansal Bilgilerin Açıklanmasına İlişkin Genel Gereklilikler (General Requirements for Disclosure of Sustainability-related Financial Information), ile şirketler sürdürülebilirliğe ilişkin daha kaliteli, şeffaf, güvenilir ve karşılaştırılabilir bir raporlama yapabilecektir.
IFRS S1, IFRS standartlarına ve ya diğer Genel Kabul Görmüş Muhasebe İlkeleri (Generally Accepted Accounting Principles (GAAP)) uyarınca finansal rapor düzenleyen şirketlerin, karşılaştıkları sürdürülebilirlik risklerini ve fırsatlarını bildirmelerini zorunlu tutmaktadır. Bu şekilde yatırımcıların, şirketin kısa, orta veya uzun vadede nakit akışlarını, finansmana erişimini veya sermaye maliyetini makul ölçüde etkilemesi beklenebilecek sürdürülebilirlikle ilgili tüm riskler ve fırsatlar hakkında bilgi edinmesini amaçlamaktadır.
Kısaca IFRS S1 yatırımcıların, şirketlerin kurumsal değerini değerlendirmelerine yardımcı olmak için sürdürülebilirlikle ilgili daha tutarlı, eksiksiz, karşılaştırılabilir ve doğrulanabilir finansal bilgiler sunmasını sağlayacaktır.
IFRS S1 ayrıca yatırımcıların şirkete kaynak sağlamaya ilişkin karar almasında destek olması adına şirketlerin sürdürülebilirlikle ilgili finansal açıklamalarını nasıl hazırlayacağını ve raporlayacağını, bu açıklamaların içeriği ve sunumuna ilişkin genel gereklilikleri belirler.
Sürdürülebilirlikle ilgili finansal bilgilerin faydalı olması için, konuyla ilgili olması ve temsil etmeyi amaçladığı şeyi gerçeğe uygun şekilde sunması gerekir. Bunlar, sürdürülebilirlikle ilgili finansal bilgilerin temel özellikleridir. Bilgi karşılaştırılabilir, doğrulanabilir, zamanında ve anlaşılır ise, sürdürülebilirlikle ilgili finansal bilgilerin yararlılığı artar.
Şirketler, sürdürülebilirlikle ilgili finansal açıklamalarını ilgili finansal tablolarıyla aynı zamanda raporlamalıdır. Şirketlerin sürdürülebilirlikle ilgili finansal açıklamaları, ilgili finansal tablolarla aynı raporlama dönemini kapsamalıdır.
- IFRS S2 İklimle İlgili Açıklamalar (Climate-related Disclosures), şirketlerin iklimle ilgili risklerin ve fırsatların nakit akışlarını, finansmana erişimlerini ve sermaye maliyeti üzerindeki etkilerine yönelik açıklamalarını raporlayarak yatırımcıların şirketlerin bu konulardaki yönetişim prosedürlerini anlamalarına yardımcı olmasını amaçlamaktadır. Bu nedenle IFRS S2, şirketlerin, genel amaçlı finansal raporlarının yatırımcılar için işletmeye kaynak sağlamaya ilişkin kararlar alırken faydalı olması adına, iklimle ilgili riskler ve fırsatlar hakkında bilgi açıklamasını zorunlu kılmaktadır.
IFRS S2, IFRS S1 ile birlikte kullanılmak üzere tasarlanmıştır.
İklimle ilgili mali açıklamaların amacı, genel amaçlı mali raporların yatırımcıların, şirketlerin iklimle ilgili riskleri ve fırsatları yönetme stratejisini anlamalarını sağlamak, iklimle ilgili önemli risklerin ve fırsatların şirketin kurumsal değeri üzerindeki etkilerini görebilmek, şirketlerin kaynak kullanımını, planlamasını, iş modelini ve operasyonlarını iklimle ilgili önemli risklere ve fırsatlara uyarlama yöntemini değerlendirmelerini sağlamaktır.
IFRS S2, şirketlerin maruz kaldığı, iklimle ilgili fiziksel riskler ve iklimle ilgili düşük karbon ekonomisine geçiş riskleri ile şirketin iklimle ilgili kullanabileceği fırsatlar için geçerlidir. Şirketlerin geleceğini etkilemesi makul olarak beklenemeyecek iklimle ilgili riskler ve fırsatlar bu standardın kapsamı dışındadır
ISSB standartlarının sağlayacağı kolaylıklar ve temel amaçlarına ilişkin dikkat çeken önemli noktalar şunlardır:
- Sürdürülebilirlik Raporlamalarının Tek Bir Standart Temel Alınarak Hazırlanabilmesi
Yeni ISSB standartları ile sürdürülebilirlik açıklamaları tek bir küresel standart yöntemi ile yapılabilecektir. Şirketlerin sürdürülebilirlik ile ilgili raporlamalarında tek bir standart kullanarak raporlama süreçlerinde kolaylık sağlanmış olacak, yatırımcıların da karar süreçlerinde gerekli bilgileri edinmesi kolaylaştırılacak ve denetim açısından ülkeler bu küresel standartlar üzerine yerel yasal yükümlülüklerini kolayca entegre edebilecektir.
- Uluslararası Destek
ISSB, IFRS S1 ve IFRS S2’yi iş dünyası, yatırımcılar, G20 ve Uluslararası Menkul Kıymet Komisyonları Örgütü (International Organization of Securities Commissions (“IOSCO”)) tarafından gelen çağrılara yanıt olarak geliştirdi. Bu nedenle ISSB’nin çalışmaları, IOSCO, Finansal İstikrar Kurulu, G20 ve G7 Liderleri de dâhil olmak üzere dünyanın dört bir yanından yatırımcılar, şirketler, politika yapıcılar, piyasa düzenleyicileri ve diğer kesimlerden güçlü bir destek almaktadır.
- Yatırımcıların Karar Verme Süreçlerini Destekleyici Bilgilerin Açıklanması
Standartlar, yatırımcıların karar verme sürecinde ihtiyaçlarına odaklanan ve yatırımcıların karşılaştırılabilir ve orantılı karar vermesinde yararlı olacak bilgilerin açıklanmasını zorunlu kılmaktadır. Şirketlerin, standartlar ile tutarlı, eksiksiz, karşılaştırılabilir ve doğrulanabilir finansal bilgiler içeren bir raporlama yapması ile yatırımcılar finansman sağlayacağı kuruluşların sürdürülebilirlik ve iklimle ilgili risk ve fırsatları değerlendirme yöntemlerini daha kolay değerlendirebilecektir.
- Mevcut Girişimlerin Temel Alınması
Standartlar, şirketlerin sürdürülebilirlik açıklamalarını kolaylaştırmak adına İklimle Bağlantılı Finansal Beyan Görev Gücü (Task Force on Climate-related Financial Disclosures (“TCFD”)) tavsiyeleri, Sürdürülebilirlik Muhasebesi Standartları Kurulu (Sustainability Accounting Standards Board (“SASB”)) Standartları, İklim Beyanları Standartları Kurulu (Climate Disclosure Standards Board (“CDSB”) sistemi, Entegrasyon Raporlama ve Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum (“WEF”)) metrikleri temel alınarak hazırlanmıştır. Halihazırda mevcut olan ve uygulanan standartların temel alınarak hazırlanması nedeniyle bu standartlar sürdürülebilirlik raporlamasına ilişkin tek bir raporlama standardı oluşturarak daha yüksek kalitede ve küresel ölçekli standartların oluşumunu sağlayacak, karşılaştırılabilirliği mümkün hale gelecek ve tutarlılığı artıracaktır.
- Mükerrer Raporlamayı Azaltma
Standartların temel yaklaşımı, finansal piyasalar için küresel karşılaştırılabilirliği sağlamanın yolunu açmak ve ülkeler için kamu politikalarına veya daha geniş paydaş ihtiyaçlarına yönelik olarak gerekirse ilave hükümler geliştirmelerine olanak tanımaktır. Bu şekilde birden fazla ülkede faaliyet gösteren ve birden fazla ülke mevzuatına tabi olan global şirketler için mükerrer raporlamanın azaltılması sağlanmaktadır.
- Şirketlerin Tek Bir Standart ile Global Olarak Ulaşılabilirliğini Arttırma ve İletişim Kurmasına Yardımcı Olma
Sürdürülebilirlikle ilgili mali açıklamaların amacı, yatırımcıların, şirketlerin sürdürülebilirlikle ilgili riskleri ve fırsatları izlemek, yönetmek ve denetlemek için kullandığı yönetişim süreçlerini, kontrolleri ve prosedürleri anlamalarını sağlamaktır. Tek bir standart ile şirketler sürdürülebilirliğe ilişkin raporlamalarını global olarak anlaşılabilir şekilde hazırlayabilecek, global ölçekli yatırımcılarla karar verme süreçlerinde yabancı olmadıkları bir içerik sunabilecektir. Bu sayede yatırımcıların karar verme süreçlerinde görmek istediği detaylara ilişkin şirketlerle olan iletişimleri kolaylaşacak ve karar verme süreçlerinde daha doğru bir ilerleme kat edilebilecektir. Bu standartlar ile şirketler ve yatırımcılar aynı dili konuşur hale gelecektir
- Finansal Tablolar ile Bağlantılar
Standartlar, IFRS standartları temel alınarak hazırlanmıştır. Bu nedenle standartların açıklanmasını zorunlu kıldığı bilgiler, şirketlerin finansal tabloları ile birlikte sunulabilecektir. IFRS standartları birçok ülke tarafından benimsenmiş standartlardır. Bu standartlarla uyumlu olarak hazırlanacak sürdürülebilirlik raporları ile yatırımcılar şirketlerin sürdürülebilirlik ve iklimle ilgili risklerinin ve fırsatlarının finansal etkilerini daha kolay değerlendirebilecektir.
- Açıklama Yükünün Azaltılması
ISSB, standartları Küresel Raporlama İnisiyatifi (Global Report Initiative (“GRI”)) standartlarıyla birlikte çalışabilir şekilde hazırlamıştır. Böylelikle GRI standartlarını kullanan şirketler için açıklama yükünün azaltılması amaçlanmıştır. Hâlihazırda GRI standartlarını benimsemiş olan şirketler tamamen yeni bir standart düzenini benimsemeye gerek duymadan sürdürülebilirliğe ilişkin raporlarını oluşturmaya devam edebilecektir. Bu yeni standartlar ile hazırlanacak raporlar, ilgililerin daha net, daha doğru ve daha kolay şekilde karar vermelerine destek olacaktır.
Standartlar 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecektir. Ülkelerin standartları benimseyip zorunlu hale getirmesi raporlama standartlarına ilişkin kamu kurumlarına bağlıdır. Türkiye’de Kamu Gözetim Kurumu (“KGK”) sürdürülebilirlik ile ilgili standartların benimsenmesinde aktif rol almaktadır. KGK tarafından yakın zamanda yapılan açıklama doğrultusunda kurum ile ISSB arasında yapılan anlaşmaya istinaden standartların en kısa sürede mevzuatımıza kazandırılması beklenmektedir.
HUKUKİ UYARILAR VE BİLDİRİMLER
1. Mesleki Düzenlemeler
DL Avukatlık Bürosu’nun avukatları İstanbul Barosu üyesi olup Avukat unvanını taşımaktadırlar ve İstanbul Barosu ile Türkiye Barolar Birliği tarafından çıkarılan mesleki düzenlemelere bağlı faaliyet göstermektedirler.
2. Hukuki Uyarı
Bu internet sitesinde yayımlanan içerikler sadece bilgilendirme amaçlı olarak hazırlanmış olup herhangi bir şekilde hukuki görüş olarak kullanılmamalıdır. Bu site ve içerdiği bilgilerin avukat-müvekkil ilişkisi kurma amacı bulunmamaktadır. DL Avukatlık Bürosu ve avukatları doğru ve tam bilgi temin etmeyi amaçlamış olup, yayımlanan içerikler mevzuat değişikliği veya yeni tarihli yargı kararları nedeniyle güncelliğini yitirebilir ve yürürlükte olan yasal gelişmelerin son halini yansıtmayabilir. DL Avukatlık Bürosu bu internet sitesinde bulunan içerikleri dilediği zaman değiştirme ve gözden geçirme hakkını saklı tutar.
Bu internet sitesinde bulunan hiçbir içerik herhangi bir olaya özgülenebilecek hukuki danışmanlık yerine geçmez. Kullanıcı bu internet sitesine girerek, DL Avukatlık Bürosunu ve avukatlarını işbu internet sitesinde bulunan bilgilere dayanarak hareket etmesi sonucu meydana gelen herhangi bir zarar veya ziyandan sorumlu tutmayacağını kabul etmektedir.
Bu internet sitesinde yer alan tüm bilgiler, Türkiye Barolar Birliği’nin Meslek Kuralları ve ilgili mevzuatına bağlı kalınarak ve ilgili mevzuatla reklam yasağına ilişkin düzenlemelere uygun olarak hazırlanmıştır. İnternet sitesini ziyareteden tüm kullanıcılar, Kullanım Koşulları'nda yer alan düzenlemeleri kabul etmiş sayılırlar.
3. Fikri Mülkiyet Hakları
Bu internet sitesinde yayımlanan içerikler DL Avukatlık Bürosu’nun malik veya lisans sahibi olduğu telif hakkı ve/veya diğer fikri mülkiyet hakları uyarınca koruma altındadır. İşbu internet sitesinin içeriği DL Avukatlık Bürosu’nun yazılı izni olmaksızın kısmen ya da tamamen kopyalanamaz, dağıtılamaz, kullanılamaz ya da değiştirilemez. Bu onay DL Avukatlık Bürosu ile info@dlhukuk.com adresinden iletişime geçilerek talep edilebilir.
4. Bağlantılar (Links)
İnternet sitesinin herhangi bir bölümüne DL Avukatlık Bürosu’nun yazılı ön onayı olmaksızın elektronik bağlantı (electronic link) verilemez. DL Avukatlık Bürosu, DL Avukatlık Bürosu internet sitesine yapılan elektronik bağlantıların kaldırılmasını talep etme hakkını saklı tutar.
İnternet sitemizin bir bölümü üçüncü kişilerin internet sitelerine atıfta bulunabilir ve üçüncü kişilere ait internet siteleri DL Avukatlık Bürosu’nun internet sitesine atıfta bulunabilir. DL Avukatlık Bürosu harici internet sitelerinin içeriğinden sorumlu tutulamaz.