Yönetmelik’in 5. maddesinde uzaktan çalışmaya ilişkin iş sözleşmelerinin yazılı şekilde yapılması gerektiği düzenlenmiştir. Buna göre sözleşmede; işin tanımı, yapılma şekli, süresi ve yeri, ücret ve ücretin ödenmesine ilişkin hususlar, işveren tarafından sağlanan iş araçları, ekipman ve bunların korunmasına ilişkin yükümlülüklerin belirlenmesi gerekmektedir. Ek olarak, uzaktan çalışmaya ilişkin iş sözleşmesinde çalışmanın yapılacağı zaman aralığı ve süresi belirlenirken İş Kanunu’nda öngörülen sınırlamalara bağlı kalmak koşulu ile çalışma saatlerinde değişiklik yapılabileceği düzenlenmiştir.
Yönetmelik’in 5. maddesine ek olarak Yönetmelik’in 14. maddesi ile birlikte hâlihazırda işyerinde çalışan işçinin iş sözleşmesinin, çalışanın ve işverenin anlaşması halinde, uzaktan çalışma sözleşmesine dönüştürülebilmesi imkânı getirilmiştir. Çalışanın uzaktan çalışma talebine ilişkin usul ve esaslar ise şu şekildedir: Çalışan; (i) uzaktan çalışma talebini yazılı olarak işverene bildirir, (ii) talep işyerinde belirlenen usul doğrultusunda işverence değerlendirilir, (iii) talebe ilişkin değerlendirme sonucunun otuz gün içerisinde çalışana işveren tarafından yazılı olarak bildirilmesi gerekmektedir, (v) talebin kabul edilmesi halinde çalışan ile Yönetmelik’in 5. maddesinde belirtilen hususlara uygun şekilde sözleşme yapılır. Uzaktan çalışmaya geçen çalışan, yukarıda belirtilen usulle tekrar işyerinde çalışma talebinde bulunabilir ve işverenin bu talebi öncelikli olarak değerlendirmesi gerekmektedir. İlgili maddeye getirilmiş olan istisna ile uzaktan çalışmanın İş Kanunu’nda belirtilen zorlayıcı nedenlerle işyerinin tamamında veya bir bölümünde uygulanacak olması halinde uzaktan çalışmaya geçiş için çalışanın talebi veya onayı aranmayacağı düzenlenmiştir.
Yönetmelik’in 7. maddesinde uzaktan çalışanın mal ve hizmet üretimi için gerekli malzeme ve iş araçlarının iş sözleşmesinde aksi kararlaştırılmamışsa işveren tarafından sağlanacağı düzenlenmiştir. Ayrıca madde uyarınca iş araçlarının işveren tarafından sağlanması halinde, bunların çalışana teslim edildiği tarihteki bedellerini belirten iş araçları listesi, işveren tarafından yazılı olarak çalışana teslim edilmesi ve çalışana teslim edilen belgenin çalışan tarafından imzalı bir nüshasının işveren tarafından çalışanın özlük dosyasında saklanması gerekmektedir. Ancak, iş araçlarının listesi, iş sözleşmesi içerisinde veya sözleşme tarihinde iş sözleşmesine ek olarak düzenlenirse ayrıca yazılı belge düzenlenmesi şartı aranmamaktadır.
Yönetmelik’in 11. maddesinde işverenin verilerin korunmasına yönelik alması gereken tedbirler düzenlenmiştir. Buna göre işverenin, çalışanını işyerine ve yaptığı işe dair verilerin korunması ve paylaşımına ilişkin işletme kuralları ve ilgili mevzuat hakkında bilgilendirmesi ve bu verilerin korunmasına yönelik gerekli tedbirleri alması gerekmektedir. İşveren, korunması gereken verinin tanım ve kapsamını sözleşmede belirler. Verilerin korunması amacıyla işveren tarafından belirlenen iş yeri kurallarına uzaktan çalışanın uyması zorunludur.
Uygulamada işverenlerin karşısına çıkabilecek en önemli hususlardan biri olan iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri Yönetmelik’in 12. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, işveren çalışanın yaptığı işin niteliğini dikkate alarak iş sağlığı ve güvenliği önlemleri hususunda çalışanı bilgilendirmek, gerekli eğitimi vermek, sağlık gözetimini sağlamak ve sağladığı ekipmanla ilgili gerekli iş güvenliği tedbirlerini almakla yükümlüdür. Bu sebeple, uzaktan çalışma yapacak kişilere, uzaktan eğitim sistemleriyle de olsa, iş sağlığı ve güvenliği uzmanları tarafından uzaktan çalışmada dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin eğitim verilmesinin faydalı olacağı öngörülmektedir.
Yönetmelik’in bir diğer önemli düzenlemesi ise, uzaktan çalışmanın yapılamayacağı işlerin belirtilmiş olduğu 13. maddedir. Buna göre, tehlikeli kimyasal madde ve radyoaktif maddelerle çalışma, bu maddelerin işlenmesi veya söz konusu maddelerin atıkları ile çalışma, biyolojik etkenlere maruz kalma riski bulunan çalışma işlemlerini içeren işlerde uzaktan çalışma yapılamayacaktır.
Yönetmelik’e buradan ulaşabilirsiniz.
HUKUKİ UYARILAR VE BİLDİRİMLER
1. Mesleki Düzenlemeler
DL Avukatlık Bürosu’nun avukatları İstanbul Barosu üyesi olup Avukat unvanını taşımaktadırlar ve İstanbul Barosu ile Türkiye Barolar Birliği tarafından çıkarılan mesleki düzenlemelere bağlı faaliyet göstermektedirler.
2. Hukuki Uyarı
Bu internet sitesinde yayımlanan içerikler sadece bilgilendirme amaçlı olarak hazırlanmış olup herhangi bir şekilde hukuki görüş olarak kullanılmamalıdır. Bu site ve içerdiği bilgilerin avukat-müvekkil ilişkisi kurma amacı bulunmamaktadır. DL Avukatlık Bürosu ve avukatları doğru ve tam bilgi temin etmeyi amaçlamış olup, yayımlanan içerikler mevzuat değişikliği veya yeni tarihli yargı kararları nedeniyle güncelliğini yitirebilir ve yürürlükte olan yasal gelişmelerin son halini yansıtmayabilir. DL Avukatlık Bürosu bu internet sitesinde bulunan içerikleri dilediği zaman değiştirme ve gözden geçirme hakkını saklı tutar.
Bu internet sitesinde bulunan hiçbir içerik herhangi bir olaya özgülenebilecek hukuki danışmanlık yerine geçmez. Kullanıcı bu internet sitesine girerek, DL Avukatlık Bürosunu ve avukatlarını işbu internet sitesinde bulunan bilgilere dayanarak hareket etmesi sonucu meydana gelen herhangi bir zarar veya ziyandan sorumlu tutmayacağını kabul etmektedir.
Bu internet sitesinde yer alan tüm bilgiler, Türkiye Barolar Birliği’nin Meslek Kuralları ve ilgili mevzuatına bağlı kalınarak ve ilgili mevzuatla reklam yasağına ilişkin düzenlemelere uygun olarak hazırlanmıştır. İnternet sitesini ziyareteden tüm kullanıcılar, Kullanım Koşulları'nda yer alan düzenlemeleri kabul etmiş sayılırlar.
3. Fikri Mülkiyet Hakları
Bu internet sitesinde yayımlanan içerikler DL Avukatlık Bürosu’nun malik veya lisans sahibi olduğu telif hakkı ve/veya diğer fikri mülkiyet hakları uyarınca koruma altındadır. İşbu internet sitesinin içeriği DL Avukatlık Bürosu’nun yazılı izni olmaksızın kısmen ya da tamamen kopyalanamaz, dağıtılamaz, kullanılamaz ya da değiştirilemez. Bu onay DL Avukatlık Bürosu ile info@dlhukuk.com adresinden iletişime geçilerek talep edilebilir.
4. Bağlantılar (Links)
İnternet sitesinin herhangi bir bölümüne DL Avukatlık Bürosu’nun yazılı ön onayı olmaksızın elektronik bağlantı (electronic link) verilemez. DL Avukatlık Bürosu, DL Avukatlık Bürosu internet sitesine yapılan elektronik bağlantıların kaldırılmasını talep etme hakkını saklı tutar.
İnternet sitemizin bir bölümü üçüncü kişilerin internet sitelerine atıfta bulunabilir ve üçüncü kişilere ait internet siteleri DL Avukatlık Bürosu’nun internet sitesine atıfta bulunabilir. DL Avukatlık Bürosu harici internet sitelerinin içeriğinden sorumlu tutulamaz.