Yönetmelik, 1211 sayılı Merkez Bankası Kanunu’nun 4. maddesi ile 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun’un (“Kanun”) 12. ve 18. Maddesine yer alan düzenlemelere dayanarak, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’na (“TCMB”) verilen yetkiler çerçevesinde TCMB tarafından yayımlanmıştır.
TCMB, Yönetmelik’eilişkin yaptığı açıklamada, kripto varlıkların herhangi bir düzenleme ve denetim mekanizmasına tabi olmaması, merkezi bir muhatabın bulunmaması, anonim yapıları nedeniyle kripto varlıkların yasadışı faaliyetlerde kullanılabilmesi gibi nedenler dolayısıyla işlemin tarafları açısından telafisi mümkün olmayan mağduriyetler yaratma ihtimalinin bulunduğunu değerlendirmiştir.
Öncelikle belirtmek gerekir ki, Yönetmelik kripto varlık alım-satımını yasaklamamaktadır, ancak, Yönetmelik TCMB tarafından belirtilen risklerin bertaraf edilmesi amacıylakripto varlıkların kullanılmasına ilişkin aşağıdaki düzenlemeleri içermektedir.
· Yönetmelik’in 3. maddesinde kripto varlıklar, “dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak sanal olarakoluşturulup dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan, ancak itibari para, kaydi para, elektronik para, ödeme aracı, menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilmeyen gayri maddi varlıklar” olarak tanımlanmıştır. Söz konusu tanımlamanın yapılmış olması sebebiyle, kripto varlıkların mevzuatımızda meşru ve tanınmış bir statüye getirilmiştir.
· Yönetmelik’in 3. maddesinde; “kripto varlıkların,ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılamayacağı ve bu şekilde kullanılmasına yönelik bir hizmet sunulamayacağı” düzenlenmiştir. Söz konusumaddede yer alan “ödeme” ve “dolaylı kullanım” gibi ifadelerin açıklanmasınaihtiyaç duyulmaktadır. Bu minvalde, TCMB tarafından uygulama ve kapsama ilişkinolarak bu madde hükmünün yeniden değerlendirilmesinin, buna ilişkin gerekli düzenleme ve açıklamaların yapılmasının faydalı olacağı görüşündeyiz.
· Yönetmelik’in 4. maddesinde;“ödeme hizmeti sağlayıcılarının, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarakkullanılacağı bir şekilde iş modelleri geliştiremeyeceği ve bu tür işmodellerine ilişkin herhangi bir hizmet sunamayacağı” düzenlenmiştir. Yönetmelik’in yayımlanmasına dayanak teşkil eden Kanun’da, ödeme hizmeti sağlayıcıları tanımında bankaların da yer alması sebebiyle, söz konusu madde hükmünün bankalar için de geçerli olacağı anlaşılmaktadır. Nitekim, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç tarafından 16 Nisan 2021 tarihinde yapılan açıklamada da; “bankalar ve PTT dahil hiçbir ödeme hizmeti sağlayıcısının ödeme maksatlı kripto varlık kullanamayacağı ve buna ilişkin iş modeli geliştiremeyeceği” belirtilmiştir.
· Öte yandan, Yönetmelik’in 4. maddesinde; “Ödeme ve elektronik para kuruluşlarının, kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmetisunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık edemeyeceği” düzenlenmiştir. Maddede yer alan düzenlemelerin yalnızca ödeme ve elektronik para kuruluşlarınailişkin olması sebebiyle, bankaların belirtilen fon transferi yasağı kapsamına alınmadığı görülmektedir. Bu sebeple de, Yönetmelik’in yürürlük tarihi itibariyle fon transferleri sadece bankalar vasıtasıyla yapılabilecektir.
HUKUKİ UYARILAR VE BİLDİRİMLER
1. Mesleki Düzenlemeler
DL Avukatlık Bürosu’nun avukatları İstanbul Barosu üyesi olup Avukat unvanını taşımaktadırlar ve İstanbul Barosu ile Türkiye Barolar Birliği tarafından çıkarılan mesleki düzenlemelere bağlı faaliyet göstermektedirler.
2. Hukuki Uyarı
Bu internet sitesinde yayımlanan içerikler sadece bilgilendirme amaçlı olarak hazırlanmış olup herhangi bir şekilde hukuki görüş olarak kullanılmamalıdır. Bu site ve içerdiği bilgilerin avukat-müvekkil ilişkisi kurma amacı bulunmamaktadır. DL Avukatlık Bürosu ve avukatları doğru ve tam bilgi temin etmeyi amaçlamış olup, yayımlanan içerikler mevzuat değişikliği veya yeni tarihli yargı kararları nedeniyle güncelliğini yitirebilir ve yürürlükte olan yasal gelişmelerin son halini yansıtmayabilir. DL Avukatlık Bürosu bu internet sitesinde bulunan içerikleri dilediği zaman değiştirme ve gözden geçirme hakkını saklı tutar.
Bu internet sitesinde bulunan hiçbir içerik herhangi bir olaya özgülenebilecek hukuki danışmanlık yerine geçmez. Kullanıcı bu internet sitesine girerek, DL Avukatlık Bürosunu ve avukatlarını işbu internet sitesinde bulunan bilgilere dayanarak hareket etmesi sonucu meydana gelen herhangi bir zarar veya ziyandan sorumlu tutmayacağını kabul etmektedir.
Bu internet sitesinde yer alan tüm bilgiler, Türkiye Barolar Birliği’nin Meslek Kuralları ve ilgili mevzuatına bağlı kalınarak ve ilgili mevzuatla reklam yasağına ilişkin düzenlemelere uygun olarak hazırlanmıştır. İnternet sitesini ziyareteden tüm kullanıcılar, Kullanım Koşulları'nda yer alan düzenlemeleri kabul etmiş sayılırlar.
3. Fikri Mülkiyet Hakları
Bu internet sitesinde yayımlanan içerikler DL Avukatlık Bürosu’nun malik veya lisans sahibi olduğu telif hakkı ve/veya diğer fikri mülkiyet hakları uyarınca koruma altındadır. İşbu internet sitesinin içeriği DL Avukatlık Bürosu’nun yazılı izni olmaksızın kısmen ya da tamamen kopyalanamaz, dağıtılamaz, kullanılamaz ya da değiştirilemez. Bu onay DL Avukatlık Bürosu ile info@dlhukuk.com adresinden iletişime geçilerek talep edilebilir.
4. Bağlantılar (Links)
İnternet sitesinin herhangi bir bölümüne DL Avukatlık Bürosu’nun yazılı ön onayı olmaksızın elektronik bağlantı (electronic link) verilemez. DL Avukatlık Bürosu, DL Avukatlık Bürosu internet sitesine yapılan elektronik bağlantıların kaldırılmasını talep etme hakkını saklı tutar.
İnternet sitemizin bir bölümü üçüncü kişilerin internet sitelerine atıfta bulunabilir ve üçüncü kişilere ait internet siteleri DL Avukatlık Bürosu’nun internet sitesine atıfta bulunabilir. DL Avukatlık Bürosu harici internet sitelerinin içeriğinden sorumlu tutulamaz.