1. Yönetmelik ile Getirilen Değişiklikler
1.1. Dijital Cüzdan
Yönetmelik kapsamında yapılan değişiklikler ile mevzuatta ilk kez dijital cüzdan tanımı yapılmıştır:
"zz)Dijital cüzdan: Müşterinin tanımladığı ödeme hesabına veya ödeme aracına ilişkin bilgilerin saklandığı, bir elektronik cihaz, çevrim içi hizmet veya uygulama olarak sunulan ve müşteriye, tanımladığı ödeme hesabı veya ödeme aracına ilişkin bilgileri kullanarak ödeme işlemi gerçekleştirme imkânı sağlayan ödeme aracını",
Mevzuatın izin verdiği sınırlar çerçevesinde hassas müşteriverilerini işyeri veya ödeme hizmeti sağlayıcısı adına saklayan, müşterisinin yapmış olduğu hizmetlere ilişkin doğrudan hiçbir hukuki işleme taraf olmayan,ödeme işleminin saklamayı yapan tüzel kişi aracılığıyla gerçekleştiği izlenimi müşteri bakımından oluşturamayan, ödeme işleminin tüm sürecinde yer alan saklamayı yapan tüzel kişinin ödeme işlemine konu fonun sahibi olmadığı ve yürütülen faaliyete ilişkin hak ve yükümlülüklerin açık bir şekilde taraflar arasındayapılan sözleşmede belirlendiği durumlarda verilen hizmet ise Yönetmelik kapsamında dijital cüzdan hizmeti olarak sınıflandırılmamıştır.
Getirilen yeni düzenleme ile birlikte, Yönetmeliğin yürürlük tarihinden önce dijital cüzdan hizmeti sunan ve ödeme kuruluşu veya elektronik para kuruluşu kategorisine dâhil edilebilecek olan ancak faaliyet izni bulunmayan kişiler 7.10.2024 tarihine kadar faaliyet izni almalıdır. Dijital cüzdan hizmeti sağlayan ödeme veya elektronik para kuruluşları ise 7.10.2023tarihine kadar Yönetmelikle getirilen değişikliklere uyum sağlamak zorundadır.
1.2. Faaliyet İzni ve Pay Edinim/Devirleri
- Bilindiği üzere, ödeme kuruluşlarının faaliyetizinleri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ("TCMB”) tarafından verilmektedir. Getirilen değişiklik ile faaliyet izni başvurularında eksiklik olması durumunda eksikliklerin 3 ay içerisinde giderilmemesi halinde TCMB tarafından bu başvuruların yapılmamış sayılacağı düzenlenmiştir.
- Ayrıca TCMB’nin, faaliyet izinlerinin genişletilmesine ilişkin başvurularda eksik belge tespit ettiği takdirde eksikliklerin giderilmesi için 6 aylık süre tanınmıştır. Bu süre içerisinde eksikliklerin giderilmemesi halinde faaliyet izinlerinin genişletilmesi başvurusunu yapılmamış sayacağı ifade edilmiştir.
- Ek olarak, ödeme kuruluşlarının pay edinim ve devirleri, önceden TCMB onayına bağlıyken Yönetmelik ile yapılan değişiklikle artık,ödeme kuruluşlarının nihai pay sahiplerinin doğrudan veya dolaylı olarakkuruluş nezdindeki pay oranında herhangi bir değişikliğe sebep olmayacak şekilde aynı gruba ilişkin pay edinim ve devirleri için TCMB’nin onayına ihtiyaç kalmamıştır. Bunun yanı sıra Yönetmeliğe göre, kuruluşların ünvanlarındaki değişikliklerin de 20 gün içinde TCMB’ye bildirilmesi gerekmektedir.
1.3. Diğer Ödeme Hizmeti Sağlayıcılarına Sunulacak Hesap Hizmetleri
- Yönetmelikle ödeme hizmeti sağlayıcılarıarasındaki rekabeti korumak amacıyla belirli düzenlemeler getirilmiştir. Bunagöre, hizmet sağlayan ödeme hizmeti sağlayıcısının, hizmet alan ödeme hizmeti sağlayıcısını, diğer ödeme hizmeti sağlayıcılarından avantajlı konuma getirecek şekilde, müşterilerini o ödeme hizmeti sağlayıcısından hizmet almaya teşvik edemeyeceği veya zorunda bırakamayacağı düzenlenmiştir. Ek olarak, ödeme hizmeti sağlayıcısının, aynı nitelikteki hizmetleri kontrolünü elinde bulundurduğu ödeme hizmeti sağlayıcısı ile diğer ödeme hizmeti sağlayıcılarına aynı şartlar ve imkanlar dahilinde ve aynı ücret politikası ile sunması gerektiği de Yönetmelikle düzenlenmiştir.
1.4. Teminat
Kuruluşların TCMB nezdinde bulundurması gereken teminat miktarının tespit edilmesinde dikkate alınacak kriterler getirilmiştir:
- Kanun kapsamında idari para cezası uygulanmamış olması,
- Birlik hakem heyetlerinde kuruluş aleyhine sonuçlanan şikâyet ve itiraz başvurularının kuruluşla ilgili toplam başvurular içindeki payının yüzde onun üzerinde olmaması.
2. Tebliğ ile Getirilen Değişiklikler
Tebliğ’de ile “yakın alan iletişimi”nintanımı ilk kez yapılmıştır.
"aaaa) Yakın alan iletişimi: Elektronik cihazlar arasında iletişimi sağlamak için bu cihazların birbirine temas ettirilmesiyle veya yakın mesafede temassız olarak yaklaştırılmasıyla ortaya çıkan manyetik alan üzerinden veri iletiminin sağlandığı kısa menzilli kablosuz bağlantı teknolojisi…",
Böylelikle, NFC olarak da bilinen elektronik ortamlarda yakın mesafedeki elektronik cihazların haberleşmesini sağlayan sistem de ilk kez Türk Hukuku’nda tanımlanmıştır.
Tebliğ ileaynı zamanda özel nitelikli kişisel veri kapsamına giren biyometrik verilerin kullanılacağına ve sözleşme sürecinin uzaktan iletişim aracı ile yürütüleceğine ilişkin kişi onayının ve açık rızasının kaydedilmesi zorunlu hale getirilmiştir. Aynı zamanda Tebliğ ile sanal terminal hizmeti sunan tüzel kişilerin uzaktan kimliğinin tespiti mümkün olmadığı düzenlenmiştir.
Ayrıca, Tebliğ’de para havalesi hizmeti veren ve Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu’nun (“BDDK”) faaliyet izni verdiği kuruluşlara, müşterileri ya da farklı kuruluşların müşterileri arasındaki ödeme işlemlerinin yürütülmesinde kullanılan tüm bilgi sistemleri ve bunların yedeklerinin yurt içinde bulunması esas olduğundan, dış hizmet sağlayıcının söz konusu hizmete ilişkin faaliyetleri yürütmede kullandığı bilgi sistemleri ve bunların yedekleri de yurt içinde tutmasına ilişkin önemlerin alınması için 30.06.2024 tarihine kadar süre tanınmıştır. Bu kuruluşların süreç boyunca BDDK’nın faaliyet izni için uyduğu koşullara uyumluluğunun devam etmesi de esas olduğu belirtilmiştir.
Böylelikle Yönetmelik ve Tebliğ ile yeni terimlerin tanımlarına yer verilmiş ve kuruluşların uyması gereken sınırlamalara ilişkin pek çok yeni düzenleme getirilmiştir.
HUKUKİ UYARILAR VE BİLDİRİMLER
1. Mesleki Düzenlemeler
DL Avukatlık Bürosu’nun avukatları İstanbul Barosu üyesi olup Avukat unvanını taşımaktadırlar ve İstanbul Barosu ile Türkiye Barolar Birliği tarafından çıkarılan mesleki düzenlemelere bağlı faaliyet göstermektedirler.
2. Hukuki Uyarı
Bu internet sitesinde yayımlanan içerikler sadece bilgilendirme amaçlı olarak hazırlanmış olup herhangi bir şekilde hukuki görüş olarak kullanılmamalıdır. Bu site ve içerdiği bilgilerin avukat-müvekkil ilişkisi kurma amacı bulunmamaktadır. DL Avukatlık Bürosu ve avukatları doğru ve tam bilgi temin etmeyi amaçlamış olup, yayımlanan içerikler mevzuat değişikliği veya yeni tarihli yargı kararları nedeniyle güncelliğini yitirebilir ve yürürlükte olan yasal gelişmelerin son halini yansıtmayabilir. DL Avukatlık Bürosu bu internet sitesinde bulunan içerikleri dilediği zaman değiştirme ve gözden geçirme hakkını saklı tutar.
Bu internet sitesinde bulunan hiçbir içerik herhangi bir olaya özgülenebilecek hukuki danışmanlık yerine geçmez. Kullanıcı bu internet sitesine girerek, DL Avukatlık Bürosunu ve avukatlarını işbu internet sitesinde bulunan bilgilere dayanarak hareket etmesi sonucu meydana gelen herhangi bir zarar veya ziyandan sorumlu tutmayacağını kabul etmektedir.
Bu internet sitesinde yer alan tüm bilgiler, Türkiye Barolar Birliği’nin Meslek Kuralları ve ilgili mevzuatına bağlı kalınarak ve ilgili mevzuatla reklam yasağına ilişkin düzenlemelere uygun olarak hazırlanmıştır. İnternet sitesini ziyareteden tüm kullanıcılar, Kullanım Koşulları'nda yer alan düzenlemeleri kabul etmiş sayılırlar.
3. Fikri Mülkiyet Hakları
Bu internet sitesinde yayımlanan içerikler DL Avukatlık Bürosu’nun malik veya lisans sahibi olduğu telif hakkı ve/veya diğer fikri mülkiyet hakları uyarınca koruma altındadır. İşbu internet sitesinin içeriği DL Avukatlık Bürosu’nun yazılı izni olmaksızın kısmen ya da tamamen kopyalanamaz, dağıtılamaz, kullanılamaz ya da değiştirilemez. Bu onay DL Avukatlık Bürosu ile info@dlhukuk.com adresinden iletişime geçilerek talep edilebilir.
4. Bağlantılar (Links)
İnternet sitesinin herhangi bir bölümüne DL Avukatlık Bürosu’nun yazılı ön onayı olmaksızın elektronik bağlantı (electronic link) verilemez. DL Avukatlık Bürosu, DL Avukatlık Bürosu internet sitesine yapılan elektronik bağlantıların kaldırılmasını talep etme hakkını saklı tutar.
İnternet sitemizin bir bölümü üçüncü kişilerin internet sitelerine atıfta bulunabilir ve üçüncü kişilere ait internet siteleri DL Avukatlık Bürosu’nun internet sitesine atıfta bulunabilir. DL Avukatlık Bürosu harici internet sitelerinin içeriğinden sorumlu tutulamaz.